AktualnoUrednički izbor

PONUDA POSLOVA 30 POSTO MANJA NEGO LANI Nezaposleno je 6.619 stanovnika županije, više od polovice su žene

c zavod za zaposljavanje025

Javne službe za zapošljavanje u Europi očekuju da će se tržišta rada u Europi stabilizirati. Europski baro­metar tržišta rada je u ožujku porastao za 1.3 boda na 100.6 u odnosu na pret­hodni mjesec te stručnjaci ne očekuju promjene na gore u pogledu nezapo­slenosti ili zaposlenosti, ali to još uvi­jek ne znači jasan oporavak. Koncem ožujka 2021. na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Dubrovnik bilo je evidentirano ukupno 6.619 nezaposlenih građana što je u usporedbi s istim mjesecom prošle godine povećanje od 5,5 posto. Naime, u Dubrovniku su zabilježene 3.204 osobe bez radnog odnosa ili 15,8 posto više, na Korčuli 768 ili 15,7 posto manje, na Lastovu 54 ili 1,8 posto manje, u Metkoviću 2.024 ili 0,5 posto više te u Pločama 569 ili 7,6 posto više nego u ožujku lani. Ipak, u odnosu na prethodni mjesec, tj. veljaču posrijedi je brojka nezaposlenih manja za 116 osoba ili 1,7 posto.
930 korisnika novčane naknade HZZ-a
Najviše građana koji nisu u radnom odnosu je bilo među jednostavnim zanimanjima te u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti. Bez posla je tako u našoj županiji 474 prodavača, 429 konobara, 422 administrativnih službenika, 324 kuhara te 161 čistačica. Bez radnog odnosa je i 156 diplomiranih ekonomista, 127 pomoćnih kuhara, 118 ekonomista, jednako toliko trgovačkih radnika i 114 recepcionara. Žene su, kako iznose iz HZZ – Područnog ureda Dubrovnik, brojnije u nezaposlenosti od muškaraca i čine udio od 56 posto. Analiza dobne strukture nezaposlenih pak prikazuje da su najbrojniji u nezaposlenosti mlade osobe od 15 do 29 godina, njih ukupno 2.105 što čini udio od 32 posto u nezaposlenosti. Također, prema podatcima za ožujak na burzi rada je bilo 930 korisnika novčane naknade radi nezaposlenosti što je 35 posto manje nego isti mjesec prošle godine.
– Razlog ovom velikom smanjenju je veliki broj korisnika koji primaju novčane potpore radi očuvanja radnih mjesta tijekom trajanja pandemije COVID-19. Za potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom na području Dubrovačko-neretvanske županije u cijeloj 2020. tako je isplaćeno ukupno 407.921.942,72 kuna i to za više od 17 tisuća radnika i preko četiri tisuće poslodavaca – ističu za DuList iz Područnog ureda i dodaju kako trenutno rade na obradi oko dvije tisuće zahtjeva za poticaje za očuvanje radnih mjesta za ožujak i travanj 2021. Što se pak tiče ponude poslova od siječnja do kraja ožujka 2021. putem HZZ – Područnog ureda Dubrovnik, ona ne djeluje suviše optimistično. Naime, poslodavci su u tom vremenu tražili ukupno 1.804 radnika što je 31 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine.
Ključ prekvalifikacija?
Radna mjesta koja su se najviše tražila su sobarica – njih 164, potom 155 konobara, 145 kuhara, 74 čistačica i 71 radnik niskogradnje. Priliku za zaposlenje imalo je i 64 kuhinjska radnika, zatim 50 barmena, 48 pomoćnih konobar, jedan manje recepcionar te 40 zidara i tesara. Je li ključ stabilizacije tržišta rada u prekvalifikaciji, iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Dubrovnik, odgovorili su nam kako oni kao i uvijek nude nezaposlenima ovu mogućnost te razne programe obrazovanja za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada, međutim u Dubrovniku, nažalost, jednostavno nema velikog interesa za ovakvu ponudu. ‘Ljudi se radije odlučuju za bilo kakvo zaposlenje ili neku drugu mjeru HZZ-a koja je poticajnija i daje pretpostavku budućeg bolje plaćenog radnog mjesta’, napominju.
– HZZ – Područni ured Dubrovnik će ove 2021. godine provoditi programe osposobljavanja za turističke animatore, ECDL operatere, organizirati tečajeve stranih jezika – engleski, njemački i talijanski, za nezaposlene osobe i edukacije o načinu komunikacije na društvenim mrežama u djelatnosti turizma. Za sada je u programe za ECDL operatera uključeno 67 osoba – iznose. Rješenje kako premostiti razdoblje bez zasnovanog radnog odnosa, podvlače, je i korištenje Potpore za samozapošljavanje koja može pomoći dugotrajnim nezaposlenim osobama da pokrenu neki svoj posao. Trajanje mjere je 24 mjeseca, a visina subvencije može biti sve do 130 tisuća kuna, zavisno o vrsti djelatnosti koju osoba želi pokrenuti. Djelatnici HZZ-a koji rade s nezaposlenim osobama savjetuju im da iskoriste sve mogućnosti koje Zavod i samo tržište rada pruža.
– Savjetujemo im da budu motivirani, prate natječaje, da se dodatno obrazuju, usavršavaju, da započnu neki novi posao. Hrvatski zavod za zapošljavanje donosi mjere za poticanje zapošljavanja i usmjerene su na poslodavce, nezaposlene osobe i zaposlene. Ukratko postoje mjere za: zapošljavanje, usavršavanje, samozapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje, zapošljavanje u programima javnih radova… Od ostalih stvari koje HZZ pruža ljudima koji ostanu bez posla izdvajamo informacije o slobodnim radnim mjestima iz više izvora, pomoć u procjeni radnog, stručnog i osobnog potencijala, upućivanje na slobodna radna mjesta u i izvan mjesta prebivališta te u inozemstvu, edukacijske radionice, profesionalno usmjeravanje i osiguravanje materijalno-pravne zaštitu za vrijeme nezaposlenosti – zaključuju iz HZZ – Područnog ureda Dubrovnik.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 21. travnja 2021.

Pročitajte još

GRUŠKA NOĆ Magazin oduševio publiku na gruškoj rivi

Dulist

ĐIR PO GRUŽU Cijeli dan miris janjetine u zraku, a večeras nastup Magazina

Dulist

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ “Kraj je utakmice u kojoj kapital pobjeđuje demografiju”

Dulist