Zanimljivosti

“Pohoditi, obilježavati, moliti”

uzinic hrvatski domobran

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić primio je izaslanstvo Udruge Hrvatski domobran iz Dubrovnika povodom skorog hodočašća u Vela Luku.

 Tradicionalni domobranski Spomen pohod pod nazivom “Pohoditi, obilježavati, moliti“ organizira se svake zadnje subote u studenom u znak sjećanja na sve žrtve komunističkog terora i u spomen na više stotina nevino ubijenih domoljuba, civila, svećenika i vojnika sa šireg dubrovačkog područja, koji su bez suđenja likvidirani potkraj Drugog svjetskog rata i bačeni u jamu Vranine.
 
U subotu, 26. studenog u 14.30 sati, komemoracija će započeti molitvom za odriješenje koju će predvoditi lokalni župnik, nakon čega će obitelji ubijenih i predstavnici Općine Vela Luka te Udruge Hrvatski domobran položiti vijence i zapaliti svijeće.
 
Nakon što su prošle godine članovi Udruge izradili i postavili Spomen obilježje, ove su godine izgradili Oltar i pokrenuli inicijativu prema Općini Vela Luka za proglašenjem jame Vranine 'Spomen područjem od posebnog interesa'.
 
Biskup Uzinić u potpunosti je podržao rad i aktivnosti Udruge te obećao prvi slijedeći put zajednički hodočastiti Vranini, jednom od najvećih stratišta iz Drugog svjetskog rata u Dubrovačko neretvanskoj županiji.

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist