Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tjedni pregled 4

Potpisan sporazum o rekonstrukciji državne ceste Most dr. Franja Tuđmana – Ilijina glavica

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić potpisali su prošlog tjedna u Zagrebu Sporazum o suradnji na investiciji rekonstrukcije državne ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do raskrižja Ilijina glavica čime je ispunjen prvi preduvjet realizacije ovog značajnog kapitalnog cestovnog projekta. Uz proširenje ceste dodavanjem jednog prometnog traka s uređenjem i izgradnjom parkirališta te nogostupa, projektom će se obuhvatiti odvodnja oborinskih voda s ceste i pripadajućih cestovnih površina tako da će se uklopiti u sustav odvodnje Grada Dubrovnika. Realizacijom ove investicije utjecat će se na kvalitetnije i sigurnije odvijanje cestovnog i pješačkog prometa te će se adekvatno riješiti oborinska odvodnja. Hrvatske ceste sporazumom se obvezuju izraditi projektnu dokumentaciju te ishoditi sve potrebne dozvole za rekonstrukciju ceste dok se Grad Dubrovnik obvezuje izgraditi sustav oborinske odvodnje na koji će se spojiti sustave odvodnje rekonstrukcije D8.

Grad je sredstva za izradu projektne dokumentacije sustava oborinske odvodnje osigurao u proračunu te pristupio izradi iste.

frankovic skoric ugovor obnova magistrale

Započeli radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava Suđurđa

Gradsko društvo Vodovod Dubrovnik kao investitor započelo je s izgradnjom kanalizacijskog sustava naselja Suđurađ na otoku Šipanu, čime se, nakon sustava Lopuda, nastavlja izgradnja sustava odvodnje na elafitskim otocima. Budući sustav Suđurđa uključivat će više od 800 metara mreže odvodnje te uređaj za pročišćavanje tpadnih voda s 2,25 kilometara ispusta, od čega će 1,75 kilometara činiti podmorski ispust. Za potrebe pročistača bit će izgrađeno i nešto više od 100 metara nove vodoopskrbne mreže. Izgradnja kanalizacijskog sustava Suđurđa vrijedna je 2,1 milijuna eura (s PDV-om), od čega je 80 posto sredstava sufinancirano iz EU fondova, a još 10 posto nacionalnim sredstvima, dok će preostalih 10 posto Vodovod Dubrovnik financirati vlastitim sredstvima. Rok za završetak radova je srpanj 2025. godine. Realizacijom investicije Suđurađ će dobiti čisto more i moderan sustav odvodnje koji će dugoročno služiti stanovnicima i tamošnjim posjetiteljima

Za izgradnju preostalih sustava odvodnje, onih Luke Šipanske i otoka Koločepa, u tijeku je izrada projektne dokumentacije.

radovi vodovod sudjuradj

U Velikom Zatonu prikupljeno 500 kg otpada

U okviru projekta ‘Od izvora do mora 2024.’ Grad Dubrovnik organizirao je u Velikom Zatonu akciju čišćenja podmorja u kojoj su sudjelovali volonteri Ronilačkog kluba Dubrovnik, od toga 15 ronilaca i pet suradnika na kopnu. Izvučeno je 500 kilograma raznog otpada, najviše automobilskih guma i staklene ambalaže, a prikupljeni otpad je preuzela ‘Čistoća’ Dubrovnik. Projekt ‘Od izvora do mora’, koji potiče akcije čišćenja okoliša i najuspješnijima dodjeljuje sredstva za urbano pošumljavanje, organiziraju Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova. Ove godine sudjeluje 30 gradova u tri kategorije, a Dubrovnik se natječe u kategoriji velikih gradova.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 29. svibnja 2024.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist