GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tjedni pregled
ugostitelji gradGradonačelnik održao sastanak s ugostiteljima, najavio pojačani nadzor odluke o buci

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je sastanak s predstavnicima ugostitelja, a teme su bile vezane uz pripreme za nadolazeću turističku sezonu. Uz brojne ugostitelje, pretežno s područja povijesne jezgre i kontaktne zone, sastanku su se odazvali i predstavnici strukovnih udruženja. ’Nakon sezone 2022., koja je donijela gospodarski opravak, svi pokazatelji upućuju da nam predstoji jedna kvali­tetna i dobra turistička sezona u kojoj će Dubrovnik biti zračno povezan s preko 75 međunarodnih destinacija’, uvodno je istaknuo gradonačelnik. Upozorio je da će nadležna tijela i službe Grada Dubrovnika provoditi beskompromisni nadzor razine buke na javnim površi­nama, a u kontekstu Odluke o ugosti­teljskoj djelatnosti, kojom je Komunal­nom redarstvu dodijeljen nadzor nad provedbom odluke o zaštiti od buke na otvorenom prostoru u ugostiteljskim objektima. Podsjetio je kako je Grad Dubrovnik u sklopu provođenja Plana upravljanja još prošle godine započeo punu primjenu odluke o buci te će sustavno kontrolirati sve ugostitelj­ske objekte, posebno one u povijesnoj jezgri, a sve kako bi se kvaliteta života naših sugrađana, narušena reproduci­ranjem glazbe koja je glasnija od dopu­štenih vrijednosti, povećala u odnosu na dosadašnje stanje. Osim nadzora razine buke, komunalno redarstvo provodit će i pojačan nadzor korištenja javnih površina i pridržavanje zakupaca ugovora o zakupu javne površine. Gra­donačelnik Franković osvrnuo se i na Odluku o uspostavljanju zone poseb­nog prometnog režima, za koju je do 25. ožujka otvoreno javno savjetova­nje, kazavši kako je cilj gradske uprave postići ravnotežu između svakodnev­nog života i gospodarskih aktivnosti te potreba turističkog sektora uz zaštitu zaštićene kulturno-povijesne baštine. Rekao je da je temelj provođenja ove odluke oprema koja je već prethodno postavljena, implementirana i optimi­zirana, a u središtu koje je aplikacija Bus Web Shop.

Zona posebnog prometnog režima na javnom savjetovanju
Na temu uspostavljanja zone posebnog prometnog režima gradonačelnik se također susreo s članovima Vijeća grad­skih kotara Grad, Pile-Kono i Ploče iza Grada. Uputio je apel svim sugrađanima da se uključe u javno savjetovanje koje je otvoreno do 25. ožujka, putem kojeg se teži pronala­ženju adekvatnih rješenja za problem prevelikog promet­nog opterećenja u zoni oko povijesne jezgre.

vladka maceka cokolino

Uređena Ulica dr. Vladka Mačeka

Završeni su radovi konstrukcij­ske sanacije asfaltnog kolnika Ulice dr. Vladka Mačeka uz izvedbu novog kruž­nog raskrižja te uređenja nogostupa u zoni kružnog raskrižja, a ovu ulicu u naselju Čokolino obišao je gradonačel­nik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima. Gradonačelnik je pri­likom obilaska izrazio zadovoljstvo učinjenim te je najavio da će Grad Dubrovnik do kraja godine provesti značajna ulaganja u uređenje promet­nica na gradskom području. Istaknuo je kako je Ulica dr. Vladka Mačeka prva u nizu jer je kolnik dodatno stradao prilikom izgradnje OŠMontovjerna i Studentskog doma kada je bio opte­rećen prometom kamiona i teških strojeva te se pri izradi novog asfaltnog zastora velika pažnja posvetila pripre­mnim radovima. ‘Ovdje je riječ o sve­obuhvatnoj konstrukcijskoj sanaciji kolnika, a ne tek presvlačenju novim asfaltom što će sigurno osigurati dugo­trajnije korištenje’, naglasio je grado­načelnik dodavši da će se na isti način raditi i ostale ulice obuhvaćene ovogo­dišnjim planom investicijskog održa­vanja nerazvrstanih cesta na gradskom području. Radovi u Ulici dr. Vladka Mačeka obuhvatili su rušenje postoje­ćeg kružnog toka i izradu novog, ukla­njanje cjelokupnog asfaltnog zastora uz uređenje podloge (tamponiranje) te izvedbu novog nosivo-habajućeg sloja asfaltnog zastora u kompletnoj širini i dužini ulice. Ukupno je asfaltirano oko 2.800 metara kvadratnih ulice, a u zoni kružnog toka izvedeno je 68 metara dužnih nogostupa od beton­skih opločnika.

Okvirna visina inve­sticije je oko 95.000 eura bez PDV-a, odnosno 118.000,00 eura s PDV-om.

tjedni pregled Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 22. ožujka 2023.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist