Urednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tjedni pregled 1
frankovicGradonačelnik Franković otvorio Svjetski kongres Organizacije gradova svjetske baštine u Kanadi

Gradonačelnik Grada Dubrov­nika Mato Franković sudjelovao je prošlog tjedna u radu 16. Svjetskog kongresa Organizacije gradova svjet­ske baštine (OWHC), koji se pod slo­ganom ‘Poboljšanje životnih uvjeta u gradovima svjetske baštine’ održao u Quebecu (Kanada). Gradonačelnik Franković predstavio je iskustva Grada u primjeni međunarodno prepozna­tog projekta Poštujmo Grad kao i plan za nastavak razvoja održivog turizma grada Dubrovnika. Sudionicima kon­gresa prezentirao je dosadašnja isku­stva i izazove na putu ostvarenja trajne održivosti turizma kao svoje najzastupljenije grane. Osnovni cilj ovakve politike Grada Dubrovnika i partnera, među kojima se ističe CLIA(Cruise Lines International Associa­tion), krovno međunarodno udruže­nje cruise industrije i dugogodišnji aktivni partner Gradu, jest kvaliteta života svih njegovih stanovnika te zadovoljstvo posjetitelja. Pod motom ‘nije sve u brojkama’, Grad Dubrov­nik se u posljednjih pet godina od UNESCO-vog povijesnog grada opte­rećenog prekomjernim gužvama te posljedično smanjenom kvalitetom života svojih građana, ali i narušenim iskustvom posjetitelja prometnuo u jednog od predvodnika održivog turizma na Mediteranu te promotora odgovornosti u upravljanju odredi­štem. Gradonačelnik je govorio i o iskustvima u izazovnim vremenima pandemije te uspješnom pozicionira­nju Grada na mapi tržišta digitalnih nomada, ali i o planovima za buduć­nost koji uključuju daljnju disperziju ponude, zaštitu povijesne jezgre i kon­taktne zone od motoriziranog prometa uvođenjem ograničenja kretanja, ali i značajne kapitalne infrastrukturne projekte poput Park ‘n’ Ride sustava na Pobrežju ili izgradnje novog terminala za brodove na kružnim putovanjima, kojim će upravljati sam Grad i Luka Dubrovnik, društvo u većinskom vla­sništvu grada. U sklopu radnog posjeta Kanadi, gradonačelnik Franković i direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković sastali su se s Marjorie Larose, direktoricom prodaje kanadskog zrakoplovnog pri­jevoznika i turoperatora Air Transat koji održava direktnu liniju Montreal – Toronto – Zagreb. Jedna od tema raz­govora bila je produljenje sezone lete­nja Air Transata i na zimske mjesece. Na poziv gradonačelnika kanadskog Quebeca, sudjelovao je dubrovački gra­donačelnik i kao panelist na stručnoj konferenciji o izazovima stanovanja, kruzing turizma i urbane mobilnosti. Upoznao je prisutne sa Planom uprav­ljanja svjetskim dobrom UNESCO-a ‘Starim gradom Dubrovnikom’ te modelom Dubrovačke stanogradnje.

Organizacija gradova svjetske baštine povezuje više od 300 gradova koji imaju područja upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine, s ukupnom populacijom od preko 164 milijuna ljudi.

rasvjeta 1

Održano javno otvaranje ponuda

Ponude zaprimljene na javni natje­čaj za izvođenje projekta rekonstrukcije i modernizacije sustava javne rasvjete Grada Dubrovnika procijenjene vrijed­nosti 14 milijuna kuna s uključenim PDV-om otvorene su 13. rujna 2022., u prostorijama Odsjeka za provođenje postupka nabave Grada Dubrovnika. Na poziv je pristiglo sedam ponuda, od kojih je više onih i ispod procije­njene vrijednosti nabave. Po otvaranju ponuda slijedi utvrđivanje ispravno­sti dokumentacija i evaluacija za grad najpovoljnije ponude, a zakonski rok za navedeni proces je 60 dana. Nakon što Grad Dubrovnik odabere najpo­voljnijeg ponuditelja, svi sudionici natječajnog postupka imat će priliku uložiti žalbu. Cjelokupan postupak javne nabave završit će do kraja godine te će se izvođenju radova pristupiti u siječnju 2023., što ostavlja dovoljno vremena za izgradnju sustava do siječ­nja 2024. kada će cijena električne energije za Grad Dubrovnik značajno porasti. Grad Dubrovnik predmetnu investiciju financira kreditom HBOR-a s rokom otplate od sedam godina te fik­snom kamatnom stopom od 0,5 posto. Novčana ušteda na troškovima elek­trične energije koja će se postići ovom rekonstrukcijom, u odnosu na zatečeno stanje, veća je od dva milijuna kuna na godišnjoj razini koliko iznosi i kreditno zaduženje, a dodatno će se značajno smanjiti i troškovi održavanja sustava.
Naime, trenutno Grad Dubrovnik elek­tričnu energiju plaća po fiksnoj cijeni od 0,38 kn/kwh, sukladno ugovoru s HEP Opskrbom d.o.o. sklopljenom 27. siječ­nja 2020. godine na rok od četiri godine. Usporedbe radi, današnja cijena na trži­štu kreće se od 3,50 kn/kwh.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 14. rujna 2022.

Pročitajte još

Marin Murati: U Šipanskoj luci nam je gore nego ste napisali! Grad nas ignorira!

Dulist

[KOMENTAR] Franković: ‘Vrijeme je za zaokret u turizmu i da kažemo ‘dosta‘ povećanju brojki, Dubrovnik je tu primjer upravljanja‘

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist