GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

grad tjedni pregled

Nabavljeni udžbenici i materijali za osnovnoškolce, za srednjoškolce sufinanciranje

Grad Dubrovnik je i ove školske godine osigurao besplatne obrazovne materijale poput radnih bilježnica, tehničkih kutija i likovnih mapa te na ovaj način i u uvjetima otežanog poslova­nja financijski olakšava roditeljima pri­premu za nastavnu godinu. Trošak u iznosu od 1,49 milijuna kuna financira se iz proračunskih sredstava, a pravo na obrazovne materijale ostvaruju učenici od 1. do 8. razreda osnovne škole čiji roditelji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika. Udžbenike financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja dok Grad za škole provodi javnu nabavu. Tako je u ponovljenom postupku, a budući da u prvom postupku nijedna od tri pristi­gle ponude nije bila pravovaljana, oda­brana ekonomski najpovoljnija ponuda ponuditelja Narodne novine d.d. u ukupnom iznosu od 1.553.672,59 kuna, uključujući PDV. Po isteku roka miro­vanja, odnosno 17. rujna, udžbenici će biti isporučeni školama.

Zahtjevi za sufinanciranje nabave udžbenika srednju školu u iznosu do 1.000 kuna mogu se podnijeti zaključno s 31. listopada 2021., a sve infor­macije objavljene su na www.dubrovnik.hr.

Skolski udzbenici

Totemi i senzorska tehnologija na Lokrumu

U sklopu projekta ‘Povijesni vrtovi dubrovačkog područja’, na otoku Lokrumu nadograđena je lokalna računalna mrežna (LAN) u svrhu pove­zivanja svih funkcionalnih objekata u jednu cjelinu te njihove integracije preko optičke mreže u digitalne ser­vise. Uveden je i napredni sustav za praćenje sastavnica okoliša na šest lokacija, odnosno senzori koji mjere kvalitetu zraka i mora te detektiraju dim. Senzorska infrastruktura pove­zana je s informativno–prezentacij­skim panelom koji uz informacije o stanju okoliša pruža informacije o pri­rodnim vrijednostima otoka Lokruma, plovidbenom redu i projektu.
Ujedno je postavljen senzor za praće­nje broja posjetitelja s ciljem učinkovi­tog korištenja i upravljanja zaštićenim područjima. Završetkom navedenih aktivnosti uspostavljeno je tehnološko okruženje koje će dugoročno osigurati strateški razvoj Lokruma kao inteligen­tnog/kognitivnog sustava, uz efikasno upravljanje vlastitim kapacitetima i očuvanje prirodne baštine i okoliša.

Projekt ‘Povijesni vrtovi dubrovačkog područja’ je trogodišnji projekt ukupne vrijednosti 15.5 milijuna kuna, a sufinanciran je sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za financijsko razdoblje 2014. – 2020. Europskog fonda za regionalni razvoj.

lokrum 123

Osigurana bespovratna sredstva za 49 pomoćnika u nastavi

Grad Dubrovnik osigurao je i u ovoj školskoj godini podršku učenicima s teškoćama u razvoju dubrovačkih osnovnih škola. Tako su za školsku godinu 2021./2022. angažirana ukupno 49 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. Svi prijavljeni učenici, njih 54, uključeno je u program kojim će im se osigurati kvalitetniji uvjeti za poboljšanje njihovih obra­zovnih postignuća, ali i uspješniju socijalizaciju i emocionalno funk­cioniranje. Program se provodi u svih sedam škola: OŠ Ivana Gundulića, OŠ Lapad, OŠ Monto­vjerna, OŠ Marin Držić, OŠ Mokošica i OŠ Marina Getaldića i OŠ Antuna Masle. Angažman asistenata dio je jednogodišnjeg projekta ‘Pomoćnici u nastavi u osnovnim školama Grada Dubrov­nika – faza IV’ prijavljenom na Poziv za dostavu projektnih prijedloga Ministarstva znanosti i obrazovanja RH ‘Osigurava­nje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posred­nika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza IV’.

Sveukupna vrijednost projekta koji traje do 1. kolovoza 2022. godine iznosi 2.219.788,20 kuna, dok je bespovratni iznos sred­stava 1.886.819,97 kuna, odnosno 85 posto ukupnog iznosa. Pre­ostalih 15 posto osigurano je iz sredstava gradskog Proračuna.

Pomocnici u nastavi

Aktivnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 8. rujna 2021.

Pročitajte još

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist