GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tjedni pregled 1200x800 1
frankovic
Britancima koji su se cijepili dopustimo dolazak bez karantene

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, ususret početku turističke sezone, uputio je prijedlog nadležnim ministarstvima da se za britanske goste sklopi sporazum s Velikom Britanijom prema kojem bi se svim Britancima koji su primili dvije doze cijepiva, koji su preboljeli COVID 19 ili imaju negati­van PCRtest dopustilo da bez ograni­čenja dođu na odmor u Hrvatsku od 1. svibnja. Kako je naglasio gradonačel­nik Franković, tržište Velike Britanije najznačajnije je turističko tržište grada Dubrovnika, a kako se nakon izlaska Velike Britanije iz Europske Unije gosti iste smatraju gostima iz trećih zema­lja na snazi je obveza karantene prili­kom dolaska u destinaciju. S obzirom da bi takva mjera mogla ozbiljno ugro­ziti sezonu upućen je prijedlog, sljedeći primjere Cipra i Portugala koji su sklo­pili takve sporazume.’Molio bih žurno reagiranje na gore navedenu temu jer vodeći britanski mediji gotovo dnevno izvještavaju u koje je zemlje Europske Unije dozvoljen dolazak Britanaca bez obveze da prilikom dolaska odlaze u karantenu’, navodi se u dopisu dubro­vačkog gradonačelnika.

Britansko tržište najvažnije je emitivno tržište Dubrovnika, a Britanci su kontinuirano već godi­nama najbrojniji posjetitelji Grada.

tjedni pregled beba

Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje dijete raste na 850 tisuća kuna

Grad Dubrovnik isplatio je prvu ovogodišnju ratu mjere Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje novo­rođeno dijete. Ukupno je isplaćeno 844.800,00 kuna za 172 korisnika ove mjere, a u prva dva mjeseca ove godine zabilježeno je 20 korisnika više nego u prošloj godini. Naime, u 2020. godini pravo na mjeru Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje dijete ostvarile su 152 obitelji, što je pak dvostruko više nego u prethodnoj godini. Ukupno je za ovu demografsku mjeru tijekom 2020. godine iz gradskog proračuna isplaćeno 748.800 kuna. Podsjetimo, ova demograf­ska mjera Grada Dubrovnika uvedena je kroz novu Odluku o ostvarivanju prava na dar za novorođeno dijete u Dubrovniku, a primjenjuje se na svu djecu rođenu ili posvojenu od 1. siječnja 2019. godine. Pot­pora roditeljima za treće i svako daljnje novorođeno dijete u ukupnom iznosu od 33.600,00 kuna isplaćuje se u jednakim godišnjim obrocima do navršene sedme godine djetetova života.

Grad Dubrovnik ulaže značajna sredstva za svako novorođeno dijete, a samo 2020. godine roditeljima novorođenčadi isplaćeno je dva milijuna kuna.

tjedni pregled frankovic lulic

Zavodu za hitnu medicinu ustupljen stan za smještaj doktora

Gradonačelnik Mato Franković i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić potpisali su ugovor o dava­nju u najam stana u vlasništvu Grada Dubrovnika za potrebe rada ove jav­nozdravstvene ustanove. Zavod za hitnu medicinu gradski stan koristit će za smještaj doktora medicine isključivo za rad u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi na području Grada Dubrovnika. Stan se nalazi u Gružu i površine je 40,67 metara kvadratnih. Naime, Grad Dubrovnik promptno je odgovorio je na zamolbu Zavoda od 9. veljače, za dava­njem u najam gradskog stana te je ustu­pio trenutno raspoloživ stan, a sukladno odredbama Odluke o najmu stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika. Također, općepoznato je da u Dubrovniku postoji manjak medicinskog kadra, a najveći uzrok tome je nedostatak i visoka cijena smještajnih kapaciteta. Da bi se popunili timovi hitne medicine i osigurao konti­nuitet u pružanju zdravstvene zaštite, doktori medicine dolaze na rad u zdrav­stvenu ustanovu s područja cijele Repu­blike Hrvatske te Zavod za hitnu medi­cinu stoga ima neodgodivu potrebu za stanovima za smještaj gostujućeg kadra.

U mandatu ove gradske uprave stanovi na korištenje ustupljeni su Domu zdravlja (za smještaj pedijatrice) i Općoj bolnici Dubrovnik.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 10. ožujka 2021.

Pročitajte još

ZAHVALNICE ZA VJERNOST Francuska obitelji Cailliot 20 godina ljetuje u obitelji Njirić u Zatonu

Dulist

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist