Aktualno

PLENKOVIĆ POTVRDIO Ivan Turudić Vladin je kandidat za budućeg šefa DORH-a

PXL 170124 108701075
17.01.2024., Zagreb - U Saboru je pocela 73. sjednica Odbora za pravosudje na kojoj ce kandidati za GDO predstaviti programe i odgovarati na pitanja clanova Odbora i zainteresiranih zastupnika. Ivan Turudic predstavlja svoj program. (17.01.2024., Zag

Na 280. sjednici Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković u uvodnom obraćanju je objavio da je sudac Ivan Turudić Vladin kandidat za novog šefa Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

– Jučer smo održali i sastanak povjerenstva Vlade za utvrđivanje prijedloga kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Održali smo razgovore s kandidatima. Na temelju programa i razgovora povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da vlada danas predloži Ivana Turudića za kandidata za budućeg glavnog državnog odvjetnika – poručio je predsjednik Vlade

Kontroverze vezane uz Ivana Turudića

Gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 prošle godine, na pitanje je li mu Đuro Dečak pomogao da postane pomoćnik ministra, Turudić je rekao kako je netko morao, piše među ostalim Telegram.

Kandidirao i za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, no tadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt privremeno je zaustavila njegovo napredovanje. Ivo Sanader ju nakon toga izbacio iz Vlade, a glavna referenca za Turudića na čelu tog suda bila je što je on “naš dečko”, kako su ga nazivali bivši premijer i ostali HDZ-ovi ministri.

– Određen sam HDZ-om. Nikad nisam bio član. Bio sam u Domovinskom ratu, a 1990. HDZ je bio taj koji je pokrenuo otpor u Hrvatskoj – govorio je Turudić o toj stranci.

Kandidirao se, među ostalim, i na mjesto šefa Visokog kaznenog suda, koje nije dobio, tvrdeći da je bez te funkcije ostao zbog poznanstva s bjeguncem od hrvatskog pravosuđa, Zdravkom Mamićem.

Pažnju šire javnosti izazvao je kada je osudio Hrvoja Petrača na šest godina zbog otmice sina Vladimira Zagorca, te kada je osudio Sanadera na deset godina zatvora. No, ta presuda je pala na Ustavnom sudu, koji je naveo da se Turudić ogriješio ne samo o Sanaderova ustavna prava, nego je tom presudom narušio i europsku praksu.

Turudić je presudio i beskućniku Mladenu Šlogaru kojeg se teretilo za ubojstvo Ivane Hodak, bivšem veleposlaniku Nevenu Jurici, te bivšem ministru gospodarstva Damiru Polančecu.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pročitajte još

Evo koliko su porasle cijene nekretnina i najmova u EU-u

Dulist

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist