Grad

PETKA I DALJE NIJE POD KLJUČEM Neka svi uđu!

petka027

Unatoč obećanju o zaključavanju rampe na Petci do kraja rujna 2016. godine, koje je dao tadašnji vršitelj dužnosti ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Stanović, preko rampe još uvijek mogu proći sve vrste vozila.

Zelena gradska oaza u Dubrovniku, zaštićena je prirodna vrijednost. Petka je za brojne stanovnike Grada Dubrovnika omiljeno mjesto za duge šetnje i ‘puštanje mozga na pašu’. No, za vrijeme tih šetnji brojni građani susreli su se s nenadanom i neočekivanom situacijom. A to je ‘šetnja’ s automobilima i motorima.

Od rujna ništa novo
Ovaj problem aktualiziran je već u rujnu prošle godine kad su se brojni građani pobunili zbog nezaključavanja rampe i pretvaranja parka u cestu odnosno parkiralište. Kako je DuList već tada pisao, pojedini građani izrazili su svoje nezadovoljstvo tadašnjom situacijom koja se nije promijenila ni danas. Uz nedopustivo prometovanje automobila i motora, kao dodatne probleme naglasili su nečistoću Petke i vandalska djelovanja razbijanja postavljenih klupa. Svoj doprinos negodovanju dao je i dubrovački Storm Chasers koji se ponadao kako će nadležni reagirati u rješavanju ovoga problema. No, skoro pola godine nakon, sve je ipak ostalo samo na obećanjima.

– Nova rampa je postavljena, a dosad se nije radilo ni o kakvom odugovlačenju već o rješavanju složenih imovinsko-pravnih odnosa i nadležnosti te određenih stečenih prava. Prilikom postavljanja rampe vodili smo računa i o tome da se ostavi prolaz za invalide i majke s kolicima – naglasio je tada Stanović i obećao rješavanje pitanja do kraja istog tog mjeseca.

Što ponovno kaže Javna ustanova?
Na ovaj smo problem podsjetili i Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kojom danas kao ravnatelj upravlja Ivica Grilec. Novi ravnatelj koji je tek nedavno preuzeo tu dužnost još se upoznaje s cijelom situacijom Petke. Zanimao nas je, naime, razlog nerješavanja problema oko rampe i hoće li se riješiti problem odnosno konačno staviti točka na ‘i’.

Grilec nam je na početku svog odgovora naglasio kako ‘Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije nastavlja s aktivnostima kojima je cilj upravljanje prometom na području park-šume Velika i Mala Petka.’ U odgovoru je nadalje naglašeno kako Ustanova u suradnji s Gradom i Policijskom upravom Dubrovačko-neretvanskom ‘kontinurirano radi na rješavanju zaključavanja predmetne rampe i unaprjeđenja postojećeg videonadzora.’

U objašenjenju stoji kako bi uvođenjem kvalitetnijeg videonadzora spriječili ponovno uništavanje kojem smo nedavno svjedočili. Na kraju je još jednom naglasio kako je ovoj javnoj ustanovi ‘cilj park-šumu Velika i Mala Petka zaštititi od nekontroliranog prometa na korist brojnim rekreativcima, šetačima i ostalim građanima grada Dubrovnika kao i našim gostima.’

Nakon ovakvog odgovora, građanima je preostalo samo čekati dok se u zajedničkom djelovanju Grada i Ustanove donesu odluke i počne obavljati posao. Poučeni brojnim primjerima možemo zaključiti kako je pred nama ipak jedan dugotrajan proces rješavanja problema.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist