Kultura

OVOG UTORKA Lerova premijera ‘Perivoja od gospođa’

PERIVOJ OD GOSPODJA LERO

Studentski teatar Lero premijerno će na svojoj sceni u Lazaretima 30. studenog prikazati predstavu Perivoj od gospođa Davora Mojaša u režiji autora. To je četvrti Lerov ovogodišnji premijerni naslov uz četri izvedena programa ciklusa Čitanje Grada u sklopu manifestacije Godina čitanja 2021.

Perivoj od gospođa imaginarni je album slika i prizora izgubljenih i usamljenih nepoznatih žena i njihovih tuga, slutnji, patnji i utiha. Od nekog nekada zatajenih sanjarnica i neispričanih snova skrivenih u ruži vjetrova u koju su sklonjene ostale. Jednom. Kada su voljele. Izdvojeni spomenar izblijedjelih stranica koji podsjeća, opominje i priziva davne zaboravljene ljubavi, snove, utihnule strasti, žudnje i zanesenosti.

Scenograf je Mato Brnjić, kostimografkinja Dubravka Lošić, autor glazbe Petar Obratović, oblikovatelj svjetla Antonio Ljubijević, igraju: Jasna Held, Ksenija Medović, Zvončica Šimić, Rela Petric, Barbara Damić, Dubravka Mrvelj. Premijera je 30. studnog 2021. u Lazaretima a repriza 1. prosinca 2021. uz pridržavanje protuepidemijskih mjera. Izvedbe su u 19.30 sati.

Režija: Davor Mojaš / Scenografija: Mato Brnjić / Kostimografija: Dubravka Lošić / Autor glazbe: Petar Obradović / Oblikovatelj svjetla i ton: Antonio Ljubojević / Realizacija kostima: Marija Glamočanin / Tehničko vodstvo: Mato Brnjić / Produkcija i organizacija: Ksenija Medović / Grafički dizajn: Nora Mojaš
Neki elementi predstave: Doći – Proći, S. Beckett / Udovice, S. Mrożek (fragment) / Gospođe, D. Mojaš (fragment) / Slučajevi, D.Harms (fragment) / Cvijetni buketi iz Kaplji, golubovi iz Mjesečine za Lady Macbeth, vjetrovi iz Juga i utihe iz spomenara Grada sjena….

PERIVOJ OD GOSPODJA LERO 1

„Svuda će se početi širiti plavo i dubine će postati još dublje a tišine neizdržive. Sakupljene u perivoju od gospođa u crnini, slutit će jedna drugu i ostajati i dalje venući svaka u svojoj vazi punoj suza. Netko će se sjetiti lastavica, netko mirisa magnolija a neke će naprosto stajati i gledati ispred sebe po stolu na kojem je poslužena večera. Možda posljednja a možda u slavu tišine i praznine u koju će, jedna po jedna, nestajati. Ili će sve zajedno ostati. Zaustavljene u želji. Ostavljene u molitvi. U uzdahu koji će trajati sve dok se posljednji plamen svijeće ne ugasi. Završni akord odsvira. I tama iz očiju ispuni ovaj imaginarni perivoj duša i sjena. U kojem će ih pokazivati kao posebnost podneblja, trag tradicije, dio rituala, davnog sna i očaja ili možda kao zanimljivu atrakciju. Onima rijetkim koji svrate. I požele biti tu. Jer, gosti su pozvani, ali, kao i obično, neće doći.“(D.M.)

Predstava je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Dubrovnika.

 

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist