Grad

Ovako će izgledati nova Spomen soba poginulih branitelja u Sponzi

spomen soba sponza uredjenje
Budući izgled

Uređuje se Spomen soba dubrovačkih branitelja u Sponzi prema projektu autorice Nikoline Jelavić Mitrović. Grad Dubrovnik je stoga pokrenuo postupak javne nabave za ugradnju opreme i novo uređenje Spomen sobe.

Kako navode iz Grada Dubrovnika u priopćenju za javnost, novoprojektirani kontemplativni prostor, primjeren žrtvi koju su dali branitelji, bit će podijeljen u tri cjeline. Središnja će prikazivati 195 poginulih dubrovačkih branitelja, čije će fotografije s imenom i ostalim važnim podacima biti aplicirane na podlozi od drva česvine i stakla te izložene na brončanim stjenkama koje će tvoriti novu jezgru unutar prostorije. Svjetiljka koja podsjeća na svjetlost svijeće, projicirat će 195 svjećica koje gore za poginule.

spomen soba u sponzi
Postojeće stanje Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja

Na uvodnom dijelu bit će informacije o počecima i tijeku Domovinskog rata na dubrovačkom području, u središtu prostorije nalazit će se podna karta stare jezgre Dubrovnika s označenim agresorskim pogodcima i sjećanje na stradale branitelje, dok će treći dio biti opremljen velikim ekranom s prikazom niza filmova i fotografija ratnih zbivanja i agresorskog razaranja Grada. Interaktivni LED display video zid sadržavat će brojne ilustrativne materijale i informacije o Domovinskom ratu i braniteljima, ali i o obnovi Grada i važnosti mira.

Opremanje i radovi uređenja za realizaciju ovako zamišljenog prostora predmet su natječaja javne nabave, koji će biti otvoren do 12. rujna. Po odabiru izvođača krenut će se u realizaciju projekta kojim će se postojeća Spomen soba preurediti na način da će obuhvatiti cijelu priču ratnog stradanja Grada, s posebnim naglaskom na najveću žrtvu – izgubljene živote onih koji su ga branili.

spomen soba sponza uredjenje2
Budući izgled

Pročitajte još

STRES U GUŽVAMA Pavela: Pomoći drugom vozaču stvara osjećaj mira i ugode

Dulist

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist