DuList IN

Ovaj detalj na prsluku Baby Lasagne veže se za Dubrovnik i Slavoniju

baby lasagna

Baby Lasagna na Eurosongu u Malmöu nastupa u kostimu Valentine Pliško, koja je za Marka dizajnirala i prekrasan kožnati prsluk s kopčanjem na tri remenčića i ukrašen raskošnim vezom. Crvena boja prsluka savršeno komplimentira bijelim hlačama i bijeloj košulji od čipke.

Ideja za vez na Markovu prsluku bila je imitacija zlatoveza. Kombinirane su dvije vrste čipke, od kojih je jedna ručno napravljena. Vez nije napravljen direktno na prsluku, nego je izrađen odvojeno kao čipka i naknadno našiven na prsluk, otkrila je za portal Zadovoljna.hr dizajnerica Valentina Pliško.

O zlatovezu se više može doznati na stranici zlatovez.com, na kojoj se ističe i to da je zlatovez od davnina znamen Slavonije. To je tehnika veza u kojoj se radi sa zlatnim koncem, a postoje dvije vrste zlatnoga konca: žuto zlato i bijelo zlato. Vez zlatom pojavio se u 19. stoljeću, a bio je znak prestiža pojedinih seoskih obitelji i njihovih kćeri i sinova jer su se tim vezom izrađivali najsvečanije djevojačke rubine i momačka poprsja. Prije tih vezova na selu, zlatovez se radio na dvorovima, u crkvama i bogataškim obiteljima.

O zlatovezu se pisalo još u 13. stoljeću na području Dubrovnika. U svijetu je poznata dresdenska škola zlatoveza iz koje su ponikle mnoge zlatovezilje europskih prijestolnica.

Zlatovez je u Slavoniji bio naročito cijenjen u vrijeme biskupa J. J. Strossmayera i njegova tajnika uzoritog svećenika i našeg najvećeg etnografa Milka Cepelića. Milko Cepelić divio se prirodnoj nadarenosti naših žena sa sela koje su vezle zlatom. Te njihove radove htio je prikazati svima, a naročito strancima. Oni su se divili zlatom vezenim nošnjama naših žena koje su u njima izgledale ‘kao kraljice’, piše na stranici zlatovez.com.

Foto: Baby Lasagna/Instagram/Screenshot polufinale

Pročitajte još

Klapa Kaše osvojila nagradu na Večerima dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu

Dulist

[RAZGOVOR] GORAN VIŠNJIĆ Ljudi govore: Vratio se Šime! A ja nisam nikad ni otišao!

Ivana Mijić Vulinović

(FOTO) Pogledajte tko se sve zabavljao na Osojniku

Dulist