Grad

ON JE SHVATIO U ČEMU JE PROBLEM Krivo smo naručili! Treba nam još jedna magistrala, a ne brza cesta!

OMBLA RIJEKA DUBROVACKA01

Deset godina ovo nitko nije shvatio! Jučer sam bio na javnoj raspravi o cesti do Zračne luke, doma sam razmišljao o svemu, dan ranije sam pričao s Josipom Škorićem i tek mi je danas došlo u glavu da smo svo vrijeme mi sami krivi. Krivo smo naručili! Kriva nam je definicija! Nama ne treba brza cesta, nama je nužna još jedna državna cesta! – javio nam se bivši gradonačelnik Andro Vlahušić i podijeli s nama svoje razmišljanje, kojeg mu je u razgovoru i struka potvrdila.

-Naručena je brza cesta, a to nije ono što nama treba. S brze ceste se ne može sići, s brze ceste se ne može skrenuti, uz nju nema mogućnosti gradnje parkinga, uz nju nema mogućnosti formiranja pješačke ili biciklističke staze. To je brza cesta, s ogromnim usjecima, mostovima, tunelima. Cesta s koje nema izlaska tamo gdje poželimo! Nama treba još jedna državna cesta, normalna cesta, koja će nas povezati sa zračnom lukom. Problem je dakle u karakteristici narudžbe! – rekao je Vlahušić, a na pitanje kako se tog nitko ranije nije sjetio rekao je:

-Ta brza cesta stoji još u prostornim planovima, možda od sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog stoljeća. Očito se nije išlo za tim, nije se razmišljalo, gledalo u papire, karakteristike, valjda je krivo i politikanstvo – govori Vlahušić ali i ističe:

-Još nije kasno. Ajmo pričat što nama treba, a stvar je jasna, građani dobro znaju što nama svima treba. Znači s još jednom magistralom koje će prolazit preko tri točke do Čilipa i to od Osojnika, terminala u Gružu te Ilijine Glavice mi ćemo riješiti naš problem. Povezujući te tri točke cestom stvorit ćemo prostor za novu urbanizaciju, nove parkinge, nogostupe, komunalnu infrastrukturu, šetnice, sve ono što danas nemamo… Dobit ćemo isto što se dogodilo nakon gradnje magistrale ’63. godine. Ona nam je donijela život! – ističe Vlahušić, dodajući kako je svima jasno, a to su pokazali i podaci da je naša sadašnja magistrala zakrčena, no za rješenje tog problema nam ne treba obilaznica.

andro vlahusic016

-Ako želimo napravit brzu cestu, dobit ćemo ovo što nam je jučer predstavljeno, a mi smo tamo, svi, postavljali glupa pitanja jer takva je bila narudžba prema Hrvatskim cestama – rekao je gradski vjećnik Andro Vlahušić te se dotaknuo i financija. Tvrdi, na državnoj cesti će se uštedjeti.

-I to tri puta. Državna cesta može koštati 200 ili 300 milijuna, međutim i općina Župa dubrovačka i Općina Konavle se moraju složiti da se gradi državna cesta. Trebamo shvatiti da je državna cesta – cesta života, a ova predstavljena, brza je ona koja ubija i prostor i ljude!

1693495842363 1693495714649

Pročitajte još

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović