Grad

OKUPLJANJE NA ŽARKOVICI USPJELO Veterinarka zasada odustala od odvođenja pasa

zarkovica prosvjed azil psi kucki 271015 16

Rano jutros na Žarkovici pred utočištem za životinje došlo je do okupljanja građana, ljubitelja životinja, predstavnika braniteljskih udruga… koji su došli dati podršku Društvu za zaštitu životinja. Naime, za jutros je bilo najavljeno novo odvođenje pasa u splitski azil, no veterinarka Zdenka Filipović je uslijed pritiska javnosti iodustala od svoje najavljene namjere.

Volonteri i građani su poručili i kako še uz azil stati i sutra, kao i svaki drugi dan kad se pokuša odvođenje pasa umjesto da se sredstva usmjere izgradnji azila što je zakonska obveza.

– Ovo je sponatno okupljanje naših sugrađana, a ne prosvjed, da pokažemo gradu i gradonačelniku i svima onima koji ne poštuju zakon. Zakon iz 2007. godine nalaže da svaka jedinica lokalne samouprave ima svoje utočište. Nažalost Grad Dubrovnik, koji se hvali da je najbogatiji grad po glavi stanovnika, nije u stanju napraviti sklonište. Našao je drugo navodno bolje rješenje – plaćati drugim općinama i gradovima po životniji 2500 kuna plus prijevoz i druge troškove. To je sramotno, za te pare se može napraviti azil – istaknula je Anica sambrailo, predsjednica Društva za zaštitu životinja. Na novinarsko pitanje zašto svih ovih godina azil nije napravljen od strane Grada istaknula je:

– To se mi uvijek pitamo. Postoji li tu neki interesi za koje ne znamo. Događa li se nešto što ćemo uskoro doznat? Šporka su to posla. Žarkovica nije lokacija koju želimo za azil, Žarkovica mora biti turistički objekt, azil mora biti što dalje od ljudi na drugoj lokaciji, jer ovo nije mjesto za životinje. Molim sve koji odlučuju – izgradite azil na drugoj lokaciji, to su mali soldi za ovaj grad, a to će životinjama i svim sugrađanima značiti puno – rekla je Sambrailo, dodavši kako imaju veliku podršku građana.

Na novinarsko pitanje zašto sad, je li ovo prvi put da je veterinarska inspekcija donijela rješenje kojim se stavila zabrana primanja novih životinja, odgovorila je:
To se i mi pitamo. Društvo postoji već 15 godina, na Žarkovici smo već 12, i svake godine Veterinarska inspekcija donosi rješenje, a 2012. godine naloženo je točno kao i sad da se ovo pitanje riješi u roku od 60 dana. Zašto Grad to ignorira? Je li čekao golfere, jesu li neka druga šporka posla u igri, ne znamo, ali znamo da su imali priliku. Opravdanje gradonačelnika i gospodina Kunice da moraju poštivati zakon je u najmanju ruku smiješno, jer su ovo davnih dana trebali riješiti – rekla je Sambrailo.

– Vrlo je znakovita informacija koju smo doznali jučer, a to je da je gospođa Svjetlana Milin Radić, glavna inspektorica koja je sad nakon dugog niza godina donijela rješenje da se problem mora riješiti, iako ponavljam, on se trebao rješavati prije 15 godina, godinama radila u gospođe Filipović koja je sad dobila posao. Može li itko razuman reći da to nije sukob interesa. Gradonačelnik je umiješan u taj njihov dogovor, to odgovorno tvrdim jer je svaka informacija provjerena – izjavila je Anica Sambrailo okupljenim novinarima.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist