Kultura

Ogranak Matice hrvatske zaključuje godinu završnim brojem časopisa Dubrovnik

Dubrovnik 03 04 2021 03

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku zaključio je svoj ovogodišnji, usprkos pandemijskim okolnostima i uskratama, bogat i saržajan izdavački program, objavljivanjem završnog broja Časopisa za književnost i znanost Dubrovnik 3-4/2021.
Uvodne stranice posvećene su Hrvatskom proljeću i Ogranku Matice hrvatske u Dubrovniku: 1971. kroz dokumenta o kojem piše Ivan Viđen. Prvi tematski blok 500. obljetnica prvog izdanja Judite Marka Marulića (1521.) donosi tri prinosa stalnih suradnika: Marul(i ja) Antuna Paveškovića, Marko Marulić i svetište sv. Jere na Marjanu Joška Belamarića i Epistola Marku Maruliću o rodoslovnom književnom stablu obilna ploda, o nesnosno lijepoj Juditi i isto takvoj Suzani, o slatkim napastima i ostalim književnim, ali i životnim delicijama Milka Valenta. Obilježavajući 400. obljetnicu Hoćimske bitke u časopisu su objavljena dva prinosa: Gundulićev Osman u svome političkom i književnom vremenu: nekoliko misli povodom 400. obljetnice Hoćimske bitke Julije Vuljanko Matković i Likovni elementi u djelu Ivana Gundulića Tomislava Kuljiša. Slijedi još jedan tematski blok novog broja časopisa Dubrovnik – 70. obljetnica smrti Luja Vojnovića (1864. – 1951.) u sklopu kojeg je objavljen rad Zorana Grijaka i Ivana Viđena Fenomen dubrovačkih Srba katolika u korespondenciji Lujo Vojnović – Marko Murat (1901. – 1932.). U stalnoj rubrici Baština objavljena su dva teksta: Vizualizacija Dubrovnika kroz imaginativne geografije povijesnih razglednica Sandre Uskoković i Maroja Mojaša, dok o Nekim karakteristikama dubrovačkog leksika XX. st. prouzročenima hrvatsko-talijanskim jezičnim dodirima piše Ljerka Šimunković. U rubrici Ogledi čitatelji mogu pročitati prinos Simone Delić Pjesma o Rolandu i Pjesma o Cidu i Ženskijeh deset Stijepa Mijovića Kočana. U rubrici Poezija objavljene su pjesme Nicka Cavea Stihovi zapisani na vrećicama za mučninu, poetski Caveovi lirski zapisi koji su pratili njegovu svjevernoameričku turneju 2014. godine, u prijevodu Voja Šindolića, ciklus Prije praska (pjesme s izložbe) Darka Rundeka inspirirane multimedijalnom izložbom Murtić 100 povodom stote obljetnice rođenja Ede Murtića koja je bila otvorena u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu 25. svibnja 2021. U časopisu je tiskan i neobjavljeni ciklus pjesama Milana Milišića (1941.-1991.) Noć pred zemljotres iz njegove rukopisne opstavštine kao prinos OMH Dubrovnik obilježavanju 30. godišnjice stradanja pjesnika koji je poginuo u svom stanu tijekom napada srpsko-crnogorskog agresora na Dubrovnik 5. listopada 1991. U rubrici Proza objavljena je priča Đir gospođe sa suncokretom Davora Mojaša, a u rubrici Glazba zapis Josipa degl’ Ivellia Opera Opsada Korčule Samuela Arnolda iz 1876. godine. U spomen na velikana hrvatskog glumišta Mišu Martinovića, Matko Sršen objavljuje esej Miše Martinović – ontogeneza njegove glume. Slijedi redoviti foto abum Ivana Viđena, osvrti na aktualnu hrvatsku izdavačku i izložbenu scenu s dubrovačkim predznakom, In memoriam Miri Muhoberac (1959.-2021.) te, završno, Izvješće o radu i poslovanju Zaklade Blaga djela u Dubrovniku od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine.
Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavit će časopis Dubrovnik 3-4/2021. u sklopu programa Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika u veljači 2022. godine.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist