Crna kronika

ODVJETNICA OBITELJI POGINULIH U HE DUBROVNIK Košta: ‘Sud će potvrditi optužnicu. Ne očekujem iznenađenja!’

he plat doris kosta 1

Danas je tijek rasprave bio očekivan. Iznesena je optužnica. Naravno, obrana je iskoristila zakonska prava da se suprotstavi tome te je iznijela svoje razloge u cilju osporavanja te je zatražila određeno izdvajanje nezakonitih dokaza – ispričala je Doris Košta, odvjetnica stradalih u platskoj tragediji kobnog siječnja 2019., a nakon što je u srijedu na Županijskom sudu u Dubrovniku održana sjednica Optužnog vijeća u predmetu Hidroelektrana Dubrovnik u Platu.

Podsjetimo, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske Mata Miškovića, Željka Starmana, Nikolu Rukavinu, Ivicu Nujića i Miljenka Vučića, tada vodeće ljude HE Dubrovnik i HEP-a te stručne suradnike na projektu njene rekonstrukcije, tereti za počinjenje ‘teškog djela protiv opće sigurnosti’, ‘opasnog izvođenja građevinskih radova’ te ‘teškog djela protiv opće sigurnosti’, a koji su rezultirali pogibljom trojice zaposlenika hidroelektrane u Platu – Davora Pozniaka, Mata Maškarića i Ivice Zvrka.

Na današnjoj sjednici Optužnog vijeća nije se odlučivalo o potvrđivanju optužnice, budući da je branitelj jednog okrivljenika predlagao izdvajanje iz spisa nekih iskaza svjedoka za koje on misli da su nezakoniti.

Kako je za DuList istaknuo glasnogovornik Županijskog suda u Dubrovniku Pero Miloglav, s obzirom da Zakon o kaznenom postupku predviđa u takvoj situaciji da se najprije mora odlučiti o izdvajanju tih dokaza, na današnjem ročištu nije odlučivano o potvrđivanju optužnice.

-Narednih dana donijet će se odluka o eventualnom izdvajanju ili neizdvajanju tih dokaza, a na takvu odluku imaju pravo žalbe nezadovoljne stranke na Visokom kaznenom sudu u Zagrebu. Tek kad to rješenje postane pravomoćno, zakazuje se sljedeća sjednica na kojoj će se odlučivati o potvrđivanju optužnice – iznio je Miloglav.

– Preostaje na sudu da donese rješenje prvenstveno u odnosu na nezakonite dokaze i prigovore. Ono što dalje očekujemo da će sud, jer se radi o osnovanoj sumnji koja će se dalje raspravljati tijekom postupka, zacijelo potvrditi optužnicu. Na to će se izjaviti žalba. O predmetu će odlučiti Vrhovni sud RH. Vratit će se, i od sljedećeg ročišta kad dobijemo poziv ući ćemo u raspravljanje – iznijela je.

Kad se donese rješenje je li optužnica potvrđena ili ne, optuženi imaju 15 dana žalbe, a ako sve bude išlo glatko, unutar godine dana od početka suđenja može se očekivati prvostupanjska presuda, rekla je Košta.

– Kako se često nalazim na drugoj strani, a ovo je dovoljan stupanj osnovane sumnje da optužnica bude potvrđena, ne očekujem iznenađenja – zaključila je.

Na Županijski sud ove srijede stigli su odvjetnici Gordan Preglej, Čedo Prodanović, Doris Košta, Zrinko Zrilić, Tomislav Matić i Zvonimir Hodak, ali i jedan od optuženih Miljenko Vučić.

Pročitajte još

Majka dječaka zatekla pedofila kako masturbira na plaži i dobila šakom u glavu

Dulist

PROMETNA NA KUNEJIMA Ozlijeđen motociklist

Dulist

U LOVIŠTU Ukrajinka uništila šumu, ugrozila stanište ptica, gradila bez dozvole…

Dulist