Aktualno

“Odustanite od beskorisne objave registra!”

HDZv

Odbor za branitelje HDZ-a protivi se objavi registra hrvatskih branitelja i uvođenju novog odličja Junaka Domovinskoga rata. Po nijma, niti jedna od tih inicijativa ne donosi dobitak, već može nanijeti samo štetu i otvoriti bespotrebne polemike i podjele u javnosti.

– Smatramo da objava registra, u najavljenom obliku, bez navođenja postrojbe i ratnog puta, nema nikakvog smisla jer se njom neće ispuniti ono što je ministar Matić prvotno navodio kao ključni razlog – a to je utvrđivanje lažnih branitelja. S druge strane, javna objava ratnog puta ne može biti diskrecijsko pravo pojedinca – kako to ministar najavljuje, već je to pitanje nacionalne sigurnosti, koje mora biti regulirano zakonom i odgovarajućim propisima – ističu iz HDZ-a.

HDZ-ovce čudi izjava ministra Matića kako nije njegov posao utvrđivati tko je pravi, a tko lažni branitelj, već kako je to posao DORH-a, MUP-a i ostalih ovlaštenih institucija, obzirom kako mu je dosad glavni razlog bio namjera utvrditi tko su lažni branitelji.

-Tražimo od Vlade RH da odustane od beskorisne i štetne objave registra te da ovlaštene institucije utvrde lažne branitelje, a potom objave njihov popis! Bio bi to najljepši božićni dar istinskim braniteljima – napominju HDZ-ovci.

Budući da već postoje odličja za hrabrost i junaštvo, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Red Nikole Šubića Zrinskog, Odbor za branitelje HDZ-a protivi se uvođenju novog odlikovanja.

Sama ta inicijativa počiva na neistinitoj premisi – da Hrvatska 'ne priznaje svoje heroje'. Redom kneza Domagoja odlikovani su i Blago Zadro, i Andrija Matijaš – Pauk, i Damir Tomljanović – Gavran, i Siniša Glavašević… Zar ih ministar Matić ne priznaje za junake? – pitaju se iz HDZ-a.

Smatraju da, ako su pojedinci nezasluženo dobili navedena odličja, bi institucije trebale odraditi svoj posao i oduzeti ih, ili ako ih neki od zaslužnih nisu dobili, da se ispravi nepravda i zaslužnima se daju odličja.

Po HDZ-ovcima, uvođenje novog odličja dvadeset godna nakon završetka rata bi moglo unijeti razdor, potaknuti podjele i štetne polemike između nositelja starih i novih odličja te bi moglo poslužiti kao izlika za stigmatiziranje branitelja kao remetilačkog faktora.

Zbog čega ministar i koalicijska Vlada žele da se branitelji iznova bave sami sobom? Kako bi se skrenula pozornost s njihovih stvarnih problema, ili zbog nečega drugog? – ističu iz Odbora za branitelje HDZ-a.

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist