Grad

ODLUKA SUDA Golf na Srđu je štetan za okoliš

Srdj prosvjed SJN

Na tužbu koju su 2013. godine podnijele Zelena akcija, Udruženje hrvatskih arhitekata i građanska inicijativa ‘Srđ je naš’, Upravni sud u Splitu reagirao je pozitivno – odnosno, nakon tri godine čekanja, projekt je ocijenjen kao štetan za okoliš.

Naime, Upravni sud u Splitu donio je odluku kojom je ukinuto rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš izgradnje sportsko – rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu.
Potvrdio nam je to i vijećnik liste Srđ je Grad Maro Kristić.
– Ovo je velika pobjeda udruga civilnog društva, u prvom redu Inicijative Srđ je naš i Zelene akcije. Ovaj štetan i koruptivan projket su podržavale sve velike političke stranke u Republici Hrvatskoj. Ovim se konačno dokazalo kako je to sve jedna te ista interesna skupina kojoj je javni interes i uređena država zadnje što žele – rekao je on.
– Ovo je pravomoćna odluka, poništena je Studija i vraćeno je Ministarstvu na ponovno odlučivanje. To znači da će Ministarstvo donijeti novo rješenje kojim će se poništiti Studija, a automatski će to imati reperkusije na lokacijske dozvole koje su izdate na temelju nezakonite Studije još u prosincu prošle godine. Te dozvole je izdala tadašnja ministrica graditeljstva i prostornog uređenja HNS-ova Anka Mrak Taritaš. Ovo je pobjeda pravne države, a izvršenjem ove presude će se morati izvršiti i presuda Visokog Upravnog suda u Zagrebu i obuhvat projekta se vratiti s 300 na 100 hektara koliko je i bio 2005. godine kada je nezakonito proširen. Ovom presudom u projektu golfa ništa više nije isto. Mi jesmo za investicije, ali ovdje se pokazalo da u ovom projektu nije poštivan zakon od samog početka, vladala je velika pravna nesigurnost i niz nezakonitosti koje su lokalni političari gurali. Mi jesmo za nova zapošljavanja i korist lokalnoj zajednici, ali ne za mito korumpiranim državnim i lokalnim dužnosnicima – rekao je Kristić.

Pročitajte još

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist

ZAHVALNICE ZA VJERNOST Francuska obitelji Cailliot 20 godina ljetuje u obitelji Njirić u Zatonu

Dulist

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist