Kultura

ODLIČAN VIKEND U LAZARETIMA Izložba ‘Mura Incognita’, Fortress VR Game Room i radionica izrade novca

page 26

Kraj ovog tjedna Lazaretima je rezerviran za gostovanje programa javne ustanove Tvrđava kulture iz Šibenika u Lazaretima. Tako će se u petak, 31, ožujka, u 18 sati otvoriti izložba (u IV i V lađi) ‘Mura Incognita: nepoznata utvrđenja Šibenika i okolice’ uz predavanje ‘Baština kao pokretač razvoja: model upravljanja kulturnom baštinom na primjeru šibenskih tvrđava’ (Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik). Fortress VR Game Room i radionica izrade novca za djecu održat će se u subotu, 1. travnja, u 10 i 30 u lađi V.

-Ponosni smo što ćemo u sklopu programa arheoloških izložbi u Lazaretima ugostiti izložbu “Mura Incognita: nepoznata utvrđenja Šibenika i okolice”, autora Josipa Pavića i Andrije Nakića, koja predstavlja rezultate istraživačkih aktivnosti Odjela za kulturno-povijesnu baštinu JUK Tvrđava kulture Šibenik u razdoblju od 2017. do 2021. godine. Na izložbi je predstavljeno 16 lokacija: tri do sada nezamijećene strukture Tvrđave sv. Mihovila, Tvrđava sv. Ivana, te 12 raštrkanih utvrda nekadašnjeg srednjovjekovnog i novovjekovnog šibenskog distrikta. Neke od lokacija do sada su bile potpuno nepoznate, a o drugima su prezentirani brojni novi povijesni podaci, fotografije i nacrti, pronađeni ili izrađeni kroz terenske preglede, arhivska ili arheološka istraživanja – naglasili su iz Dubrovačke baštine.

Sva ova utvrđenja, bilo da su ih gradili Šibenčani, Mlečani ili Osmanlije, podsjetnik su na zaboravljen i nesiguran život u graničnim područjima te na duboke demografske i društvene promjene koje su se tada događale i koje se osjećaju sve do današnjih dana.

Osim prezentacije samih lokaliteta, cilj izložbe je i dugoročno podizanje svijesti i angažiranosti oko spomeničke baštine, radi čega se planiraju i nove edukativne aktivnosti. Izložba ostaje otvorena do 18. travnja.

U sklopu otvorenja izložbe Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik održat će predavanje „Baština kao pokretač razvoja: model upravljanja kulturnom baštinom na primjeru šibenskih tvrđava“.
Obnova šibenskih tvrđava jedan je od najboljih, ako ne i najbolji i najpoznatiji primjer fizičke obnove i revitalizacije kulturne baštine u Hrvatskoj zahvaljujući korištenju fondova Europske unije. Sustav upravljanja je pritom jednako važan kao i sama obnova. Kako pomiriti potrebe lokalne zajednice za dostupnošću i pristupačnošću baštine u odnosu na privremene posjetitelje, komunicirati s lokalnom zajednicom i tržištem, organizirati događanja i sadržaje koja valoriziraju baštinu i daju joj dodatnu vrijednost i pritom kreirati model upravljanja i pozicionirati baštinu kao pokretača kulturnog, društvenog, gospodarskog i turističkog razvoja predstavit će se upravno na iskustvu i primjeru Tvrđave kulture Šibenik.

Ovu subotu gosti iz Tvrđave kulture Šibenik organiziraju i zabavno-edukativni program za djecu: lađa V postat će Fortress VR Game Room i radionica izrade novca!

Djeca starija od 10 godina dobit će priliku zaigrati četiri interaktivne VR igre i kroz njih se okušati u korištenju starog oružja, bijegu iz tamnice ili utrci kroz staru šibensku jezgru. Igre su osmišljene za Tvrđavu kulture kroz EU projekt Emoundergrounds. Nešto mlađi (od 6-10 godina) će doznati kako je Šibenik postao prvi grad na obali koji je kovao vlastiti novac – šibenski bagatin, a moći će izraditi i vlastiti bagatin od gline i ponijeti ga sa sobom.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist