Hrvatska

OBOREN NESLAVNI REKORD Ovogodišnji srpanj s najmanjim brojem djece u zadnjih 140 godina

shutt bebe

Ovogodišnji je srpanj po broju rođene djece oborio neslavni rekord. Rođeno je naime 2930 djece, što je, donosi RTL Danas, najmanji broj djece rođene u tom mjesecu u zadnjih 140 godina. Svakako treba napomenuti kako je u sedam mjeseci ove godine rođeno tek nešto više od 20 tisuća beba, a lani oko 35 tisuća, što je ujedno najmanji broj djece od kad se prate statistike. RTL navodi dalje kako zabrinjava i podatak da smo u osam godina izgubili više od 2 tisuće razreda školaraca. Naime, prije 8 godina u školskim smo klupama imali 509.209 učenika, dok je taj broj ove godine na 455.819.
Kako za RTL navodi demograf Marin Strmota, potrebna nam je cjelovita populacijska politika, a naglašava kako je to što svake godine bilježimo sve manje rođenih tek jedna od stvari koja zabrinjava demografsku struku, a trebala bi zabrinjavati i javni sustav i političare.
-Hrvatska ima ukupnu depopulaciju, prirodnu depopulaciju i iseljavanje. Mi smo među najlošijima u Europi i cijelom svijetu – rekao je.
Prema riječima Daniele Drandić iz udruge Roda, država se čini puno da ova neizvjesna vremena učini trudnicama, rodiljama i njihovim obiteljima izvjesnijima pa parovi smatraju kako je za rađanje djece bolje – pričekati.
No, dok čekamo konkretne poteze Vlade, donosi RTL, svake godine izgubimo grad veličine Makarske.

Pročitajte još

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist