Sve u zraku već uvelike miriše na Božić. Kućice, lampice, niske temperature, rumeni nosići, tople prikle i miris kuhanog vina samo su dio zimsko – blagdanskog ugođaja oko nas. Ono pravo, istinsko i tradicionalno, krije se na našim trpezama, u našim srcima, s našim najbližima. O da, slavljenje tradicije nam je poznata stvar, jednako kao i rečenica ‘Ove godine ćemo samo dvije vrste kolača’, koja na kraju završi s najmanje pet vrsta i pečenjem do dugo u noć. Šalu na stranu – tradicija je tu da se štuje, njeguje i dalje dijeli i zato me to i najviše veseli.
Pripremila: Mirna Sentić
Poštujući svoju struku, uvijek želim recepte prilagoditi i ušminkati ih u moderno ruho s posebnim fokusom na smanjenje šećera i masnoće. Upravo ta dva sastojka, ključna su za hrskavost, prhkost i okus blagdanskih keksića. Obožavam danske kekse u limenim kutijama. Da, da to su one u kojima svaka kuća drži puce, konce i lijepe trakice, ali upravo ti keksići su bili inspiracija za kreiranje ovog neobičnog recepta.
Sezona je citrusa i sada je u punom stađunu, stoga korice limuna i naranče obilno stavite u slastice, a sokove popijte neposredno nakon cijeđenja. Ruzmarina se ne bojte u kolačima, njegove arome najviše se pečenjem gube, a svega mali dio zaostaje u keksiću. Aroma mu je suptilna nakon pečenja i daje keksiću poseban okus. U nastavku vam donosim malo ‘ušminkaniju’, odnosno ‘zdraviju varijantu’ danskih keksića s okusom Mediterana. Uživajte u pripremi i javite dojmove. Sretni blagdani!
KEKSIĆI OD RUZMARINA I NARANČE
Sastojci:
115 g maslaca aromatiziranog ruzmarinom
170 g smeđeg šećera
1 jaje
1 vanilin šećer
220 g brašna (½ integralno / ½ bijelo meko)
½ žličice praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
ribana korica cijele naranče
prstohvat soli i cimeta
Priprema:
1) Maslac rastopiti u lončiću s grančicom ruzmarina dok ne provrije i ostaviti sa strane jedno 15-ak min da arome uđu u maslo. Potom izvaditi ruzmarin i maslac ostaviti na sobnoj temperaturi da se stisne nazad (barem 3–4 sata, da se ponovno stvrdne). Ovaj korak preporučam napraviti noć prije, da ujutro zamutite keksiće. Opcionalno: preskočite aromatiziranje – nasjeckajte svježi ruzmarin na sitne kockice i 1 malu čajnu žlicu ubacite u smjesu.
2) Omekšali maslac izbatiti sa šećerom, dodati narančinu koru i jaje
3) Potom dodati suhe pomiješane sastojke i sjediniti u kompaktnu smjesu
4) Staviti u prozirnu foliju oblikovane u valjak i ohladiti barem 30 min, a potom narezivati na kolutove (debljine 1 cm) ili izvaljati i oblikovati.
5) Peći u zagrijanoj pećnici, 180 stupnjeva, 12 min.
Naslovna foto: Željka Milić