Kultura

NOVA PREMIJERA U TEATRU ‘U potrazi za Cvijetom Zuzorić’

cvijeta zuzoric wikipedia

‘U potrazi za Cvijetom Zuzorić’ novi je premijerni naslov u režiji Aide Bukvić koji nas očekuje u petak 22. ožujka u 20 sati. Pretpremijera je najavljena za dan ranije, četvrtak, 21. ožujka u 20 sati a reprizne izvedbe 27. ožujka te 5. i 6. travnja u 20 sati.
Koprodukcija je ovo Kazališta Marina Držića i Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar.
Predstava će se baviti životom jedne od najpoznatijih Dubrovkinja ikad kojom su mnogi bili opčinjeni.
-Do danas je ostala predmetom zanimanja znanstvenika i književnika, ali ni zanimanje svekolike javnosti za nju i dalje ne jenjava. „Cvijeta Zuzorić (Flora Zuzzeri) najzorniji je dokaz kako i koliko trajan i snažan dojam u vremenu i prostoru može ostaviti neka (prošla) strast i (prošla) ljepota (tijela i duha). Od jednog pjesničkog zrcala do drugog ona se neprestano odbija, sve dok umnožena u beskraj ne iščezne na mjestu odakle je i potekla…“ Sve je to ono čime će se „baviti“ ova predstava. Iz jedne realne biografije otvoriti prostore imaginarnog. Sve je to zato da bi se pokazala prava priroda stvarnosti koja je oblikovala ono što s pravom možemo nazvati fenomen Cvijete Zuzorić… Kao potku za nastanak dramskog teksta koristit ćemo znanstvene i literarne predloške i pokušati odgonetnuti što je to „fenomen Cvijete Zuzorić“, kako i zašto je nastao i zbog čega traje već stoljećima…I upravo je to ono o čemu ova predstava želi „progovoriti“ – o vječnom srazu pojedinca i sredine u kojoj živi, ali i o vječitoj potrebi istog tog pojedinca da bude prihvaćen od te iste sredine – pojasnila je dramaturginja Marijana Fumić.

Ususret premijeri Studentski teatar Lero podsjetio je na praizvedbu predstave posvećene najpoznatijoj dubrovačkoj pjesnikinji, ljepotici i muzi Luka Paljetka u kojoj je mladu Cvijetu utjelovila Mirej Stanić 2002. u Bursi.

lero

Foto: Wikipedia/

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist