Aktualno

“Ne želim da me sutra gađaju cipelama”

raguz zeljko031

Dubrovački HSS je najranije od svih dubrovačkih političkih stranaka i opcija građanima Dubrovnika predstavio svog kandidata za gradonačelnika, 30-godišnjeg menadžera Željka Raguža, koji se na predstavljanju svoje kandidature nazvao 'menadžerom s vizijom i idejom'.

Raguž za duList objašnjava po čemu se njegova kandidatura razlikuje od ostalih, komentira situaciju u dubrovačkom HSS-u te iznosi svoj stav o trenutnim i budućim koalicijama.

Na svom predstavljanju za sebe ste rekli da ste menadžer s vizijom i idejom. Što bi to značilo u gradskim okvirima?
– Značilo bi različitost od svega što se dosad nudilo. Po kuloarima se priča da sam s 30 godina mlad, što ja ne bih rekao. Kad sam prvi radni dan došao u tvrtku u kojoj sam i danas, rekli su mi da sve ovisi o meni, o mom trudu i radu. Od asistenta sam došao do mjesta voditelja ključnih kupaca, gdje sam danas čelni čovjek jednog projekta na nacionalnoj razini. Zbog ozbiljnosti moje kampanje vratio sam se u Dubrovnik na drugo radno mjesto u tvrtci. Želim biti narodni gradonačelnik kojeg ćete moći sresti na ulici, a koji neće otputovati sedam dana u New York ili sjedati u svom uredu.

Ali zar i gradonačelnik Vlahušić nije tako govorio?
– Ja sam mlad čovjek i ne želim davati obećanja koja neću ispuniti i zbog kojih bi me sutra gađali cipelama na Stradunu. Želim da se nakon četverogodišnjeg mandata vidi nešto konkretno, a na što sam mogao utjecati. Ne želim prodavati maglu. Ne želim započete projekte, nego završene.

Rekli ste na svom predstavljanju kako bi idealan kandidat trebao razumijeti potrebe građana?
– Odredili smo bitne teme programa, a jedna od takvih su komunalije, od kojih ne možemo nikako pobjeći. Nemamo dobar kanalizacijski sustav, naplaćuje se parking na Gracu gdje je makadam i Montovjerni gdje nije ocrtano, a to je pogrešno.
 
Pomoć malom čovjeku
 
Na Gracu nema asfalta, nema označenih pojedinačnih parkirnih mjesta, a ipak se naplaćuje. Kako je to moguće?
– Ako dođem na mjesto gradonačelnika, Gradac se više neće naplaćivati. Nisam protiv naplaćivanja parkinga u ostalim dijelovima grada, ali to treba raditi po pravilima. Ne može na Montovjerni živjeti dvije tisuće ljudi, a da postoji svega sto parking mjesta. Još veći problem su kamioni koji prolaze centrom grada, a za koje bi na Osojniku trebalo izgraditi prenoćište s restoranom, kakvo imaju sve velike destinacije. Problem je i nedostatak kolektora, iako smo drugi grad po broju sunčanih dana. Takav projekt lako bi se financirao sredstvima EU, ali gradska agencija DURA nije izvukla niti kune.

Hoće li takve ideje biti dovoljne da ljudi nakon četiri godine kažu kako bolje žive?
– Uvjeren sam da hoće. I kad nije kriza treba se raditi na malim projektima. Ne znam zašto se o projektima u vrijednosti ispod 10 milijuna kuna u Dubrovniku ne brine. Treba pomoći malom čovjeku.

Kako se radićevski nauk može primijeniti na Dubrovnik? Je li se u gradu već neko vrijeme izgubio taj HSS-ovski svjetonazor?
– Ne samo u Dubrovniku, već u cijeloj Hrvatskoj, tu treba biti jasan. Nekad smo imali dvoznamenkasti broj zastupnika u Saboru, a danas imamo jednog. Građani sve kazne, ali u stranci je došlo do korijenitih promjena. Kandidirao sam se jer smo dobili signal iz središnjice i županije da ćemo sami donositi svoje odluke. Ne bih prihvatio da budem nečiji pijun ili da slušam odluke središnjice. Zato i jesmo uputili demanti na objavu iz središnjice da ćemo koalirati s HDZ-om. Radićevska politika bila je temeljena na radniku, a to se zadnjih godina zagubilo.

Kakvi su trenutno odnosi u gradskom HSS-u? Prce i Kristić su izišli iz stranke, što je s Gjurašićem i Stjepovićem?
– Demokratskim putem je izabrano novo vodstvo. Ne znam zašto je netko iz osobnih interesa pošao iz stranke. HSS ne želi biti rob jednog čovjeka ili male grupe ljudi. U svibnju ćemo vidjeti tko je kako napravio. Na gospare Gjurašića i Stjepovića računamo jer su punopravni članovi.
 
Loša koalicija s HDZ-om
 
Oni su gradski vijećnici. Ne čine li Vam se malo šutljivi?
– Slažem se, i to je jedan primjer loše koalicije. Ne želim ulaziti u to jesu li oni šutljivi svojom voljom ili je takva koalicija, ali Vas želim uvjeriti kako će u budućem sazivu HSS-ovi vijećnici biti potpuno drukčiji. Od najšutljivjih postat će najglasniji, i svako pitanje malog čovjeka iz ogranka će se postaviti u vijećnici.

Jeste li osobno zadovoljni s odnosima s koalicijskim partnerom HDZ-om?
– Kad se koalicija dogovarala nisam bio uključen u razgovore i ne znam na koji način se dogovarala. Prema ponašanju naših šutljivih vijećnika smatram da koalicija ne ide dobrim putem i u budućnosti tako neće biti. Svakako je bilo loše što su naši vijećnici šutljivi.

Ta koalicija donijela Vam je dva vijećnika. Ako s njom niste zadovoljni znači da na idućim izborima očekujete barem tri vijećnika?
– Smatrat ćemo neuspjehom ako ne osvojimo više od tri vijećnika.

Ne želite biti nečiji pijun. Stipo Gabrić Jambo je na izbornoj skupštini sjedao do Vas.
– On je predsjednik županijskog HSS-a. Ja se ovog ne bih prihvatio da nam se itko miješa u posao. Gospara Gabrića sam upoznao tek nedavno i on ne utječe na naše odluke. Svojim trudom i zalaganjem sam stekao svoje ime i ne smatram se ničijim pijunom. I želim da tako ostane i nakon kandidature.

Na čiji glas računate? Neki spominju i Hercegovce?
– Moji roditelji su porijeklom Hercegovci, ali ja smatram kako se Dubrovčaninom postaje djelima, a ne prezimenom. Ja sam ovdje rođen, a moji roditelji su prihvatili običaje ovog grada. Mi ćemo u HSS-u naše djelovanje temeljiti na djeci, studentima, đacima i umirovljenicima. Prvo, pojeftinit ćemo vrtiće i ukinuti potvrdu o prebivalištu, jer treba smanjiti birokraciju. Treba uvesti u sve škole jednosmjensku nastavu. Za studente treba oplemeniti iksicu i dogovoriti što veću ponudu i povoljnosti. Ovo što imamo sad nije zaživjelo. Nadalje, potrebna je izgradnja doma umirovljenika kod Opće bolnice po sustavu javno-privatnog partnerstva.

S kim ćete u postizbornu koaliciju?
– Ne želimo koalicije u kojima naši projekti neće vidjeti svjetlo dana. Ne bih o osobama i strankama. Iz središnjice imamo preporuku da koaliramo s HDZ-om, jer oni su nam bliži nego ostali. Mi bi najradije sami, ali znamo da se tek vraćamo. Nećemo bježati od našeg programa.

Ako ne uspijete, što će se dogoditi u HSS-u u lipnju 2013. godine?
– Moralno je da svi daju ostavke. Ja ću doprinositi kao član, ali bit će red na neke nove ljude. Ali, ja se nadam da ću u lipnju imati prvi intervju kao gradonačelnik Dubrovnika.

Koje konkretne poteze bi Željko Raguž povukao na mjestu gradonačelnika, kako bi prebrodio zimu u Dubrovniku te podržava li velike investicijske projekte na području Dubrovačko-neretvanske županije čitajte u novom broju tjednika duList, koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

Poništen natječaj za ravnatelja Rezervata Lokrum, stigla jedna nepotpuna prijava

Dulist.hr

Lasić osudio napad na sumještane: Nacionalni problem lomi se preko naših leđa!

Dulist

DORH provodi izvide zbog Frankovićevog pozdrava ‘Za dom spremni’

Dulist