Crna kronika

Ne nasjedajte na ponude o brzoj zaradi! Dobro provjerite kome uplaćujete novac!

kompjuter

Dva kaznena djela računalne prijevare prijavljena su policiji ovog ponedjeljka.

Iz PU dubrovačko-neretvanske navode kako je u prvom slučaju prijevaru prijavio 29-godišnjak koji je naveo da je kliknuo na poveznicu koja ga je odvela na stranicu koja se promovirala kao tvrtka za ulaganje u kriptovalute i brzu zaradu. Nakon što se registrirao, kontaktirao ga je navodni zaposlenik, po čijim uputama je kreirao on line račune na više platformi za trgovanje te dao pristup navedenim računima počinitelju.

Potom je u 15 navrata uplatio ukupno 9.307 eura, dok se istovremeno na njegovim računima prikazivala lažna zarada u iznosima preko 40 tisuća dolara.
Po primanju uplaćenog novca, počinitelj bi odmah kupovao kriptovalute koje je dalje prebacivao na oštećenom nepoznate digitalne novčanike istovremeno tražeći uplatu sve više i više novca, pravdajući to potrebama plaćanja poreza i drugim razlozima kako ne bi izgubio sav navodni iznos dobiti.

Kada je iznio sumnju o prevari, navodni zaposlenik je s njim prekinuo komunikaciju, a 29-godišnjak je slučaj prijavio policiji.

U drugom je slučaju, navode iz PU dubrovačko-neretvanske, 31-godišnjakinja prijavila kako je, putem popularne aplikacije za mlade, stupila u kontakt sa ženskom osobom koja se predstavila kao savjetnik za ulaganja i s kojom je komunicirala na engleskom jeziku.

Nakon što je uplatila prvu uplatu, na njenom računu se lažno prikazala dobit od 15 tisuća dolara. Kada je novac htjela podići rečeno joj je da mora platiti 15 posto, a nakon te uplate uslijedile su uplate za porez, carinu i slično. Oštećenaje  ukupno uplatila 5.200 eura, a kada je shvatila da neće dobiti ni uloženi novac, niti novac od navodne zarade, slučaj je prijavila policiji.

Ovakva vrsta prevara je posljednjih godina sve učestalija te su iz PU dubrovačko-neretvanske još jednom savjetlovali građane kako se zaštiti u slučajevima kada žele trgovati kriptovalutama.

Kod ovakvih ponuda važno je, prije bilo kakvih ulaganja, provjeriti imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Republike Hrvatske i dobro se posavjetovati sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada.

Kod prijevare oko ulaganja u kriptovalute počinitelji najčešće žrtve kontaktiraju telefonski s pozivnih brojeva +44 (pozivni brojevi iz Velike Britanije), a zatim ih upute na lažne internet stranice za ulaganje.

Najbolje je prije bilo kakvih ulaganja malo se raspitati, odnosno istraživati. Tijekom komunikacije potrebno je svakako izbjeći dostavljanje povjerljivih osobnih podataka, fotografija osobnih isprava, bankovnih kartica, slanje jednokratnih zaporka aplikacija internetskog bankarstva, kao i druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.

Ova vrsta kaznenih djela se evidentira pod čl. 271 KZ-a RH, Računalna prijevara i iz dosadašnjeg iskustva možemo reći da je u pravilu riječ o počiniteljima koji djeluju kao dobro organizirana grupa, koja čak i u trenutcima kada oštećena osoba shvati da je prevarena, istoj nudi priliku za povrat novca, odnosno javlja se druga grupa koja nudi usluge povrata izgubljenog novca te se od oštećene osobe traže nove uplate kako bi se dio novca vratio, što rezultira samo većim iznosom za koji će osoba biti prevarena. Ako ne uspiju, javljaju se iz ‘ureda za porez’ te inzistiraju na daljnjim uplatama uz obrazloženje kako će nakon uplate ‘poreza’ uslijediti isplata navodno ostvarene dobiti, što se u pravilu nikada ne dogodi, već se opet u slučaju uplate povećava konačni iznos štete.

-Želimo građanima, koji se odluče na ovu vrstu ulaganja, savjetovati da se prije ulaganja dobro informiraju i zatraže nepristran financijski savjet stručne osobe kao i da budu sumnjičavi kada se u ponudama obećava sigurna investicija i velika dobit, a da se u slučaju bilo kakve sumnje na prijevaru obrate policiji – objasnili su iz PU dubovačko- neretvanske.

Pročitajte još

Majka dječaka zatekla pedofila kako masturbira na plaži i dobila šakom u glavu

Dulist

PROMETNA NA KUNEJIMA Ozlijeđen motociklist

Dulist

U LOVIŠTU Ukrajinka uništila šumu, ugrozila stanište ptica, gradila bez dozvole…

Dulist