Aktualno

Nastavlja se projekt Lučinog razdolja

karta primorje

Građanska inicijativa „Pravo na zavičaj“ uputila je priopćenje povodom jučer održane sjednice Povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš Centra za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju.

„Izviješće o sjednici Povjerenstva za Lučino razdolje od 11.9.2013.

Građanska inicijativa “Pravo na zavičaj” sastavljena od šest udruga iz Dubrovačkog primorja zbog obrane zavičaja nakon što je Županija dubrovačko-neretvanska počela neopravdano i neodgovorno forsirati lokaciju Lučno razdolje za budući Centar za gospodarenje otpadom, izražava svoje nezadovoljstvo jučerašnjom sjednicom Povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš zahvata, održanom u Zagrebu u Ministarstvu zaštite prirode i okoliša.

Svi nazočni članovi povjerenstva su se složili s mišljenjem da je lokacija prihvatljiva pa je formalna odluka samo pitanje dana. Jedna od do sada najprijepornijih okolnosti, sanitarna zona kojoj pripada Lučino razdolje, više nije ni važna jer je od zadnje sjednice povjerenstva, još dok je bio na vlasti ministar Branko Bačić, ishođeno donošenje Pravilnika o određenjima sanitarnih zona po kojemu je moguće graditi odlagališta u trećoj vodozaštitnoj zoni.

Predstavnik Hrvatskih voda Zdravko Brajković kazao je da, iako zadnje trasiranje lokacije nije dalo nikakve rezultate, jer se boja nije pojavila ni na jednom od promatranih izvora u Dubrovačkom primorju, a izvori u Popovu polju i dolini Neretve nisu promatrani, novi pravilnik čini izlišnom raniju raspravu je li Lučino razdolje u trećoj ili četvrtoj zoni.

Prof. dr. Ivan Dragičević je kazao da je trasiranje provedeno ispravno i da je Lučino razdolje najbolje od dosadašnjih lokacija, iako ni jedna lokacija na kršu nije idealna. Zato će se primijeniti tehnologija koja će onemogućiti neprihvatljiv utjecaj na okoliš. Zbog toga će, kazao je predstavnik izrađivača studije utjecaja, ovaj centar za gospodarenje otpadom biti najskuplji i komunalna cijena zbrinjavanja otpada koja će pasti na građane bit će visoka.

Nakon toga, rasprava uglavnom više nije vodila primarno računa o utjecaju zahvata na okoliš, nego o tome kako prikazati projekt predstavnicima kohezijskih fondova Europske unije, od kojih se očekuju sredstva za ovaj megalomanski zahvat, odnosno kako treba „uzeti taj novac“. Tako, premda je odnedavno donesen Zakon o održivom gospodarenju otpadom, praksa upravljanja otpadom koju njeguje resorno ministarstvo i niža tijela predstavlja njegovu bitnu negaciju.

Iako je povjerenstvo primilo predstavku 'Prava na zavičaj' u kojoj se traži da Studija utjecaja na okoliš i predložena lokacija za županijski centar u Lučinu razdolju bude povučena, te je njegov predstavnik na sjednici ponovio neprihvatljivost zahvata, te činjenice ne igraju nikakvu značajnu ulogu.

Lučino razdolje je iznimno okršen i krajnje neprikladan teren za odlagalište što pokazuje velika gustoća ponikava od 70/km2. Stoga predstavlja realnu opasnost za Malostonski zaljev i za vodoopskrbu Slanog, što je potvrdilo trasiranje voda. Zloupotrijebljen je upravni postupak i falsificirani znanstveni podaci. Na kraju, da bi se to omogućilo ono što nije bilo moguće, promijenjen je pravilnik i od njega napravljen akt protivan zakonima prema kojima je donesen.

Županijska uprava godinama je ignorirala struku i mišljenje domaće čeljadi, prepuštala politiku otpada voluntarizmu i privatnim interesima, dok s odabirom lokacije nije dospjela u slijepu ulicu iz koje sada nastoji iziđi na štetu građana i okoliša.

'Pravo na zavičaj' nastavit će borbu protiv ovoga neprihvatljivog odlagališta kako bi spasilo Dubrovačko primorje i Malostonski zaljev i omogućilo njihov održivi razvoj, i o našim daljnjim planova u tom pogledu uskoro ćemo obavijestiti javnost.“

Pročitajte još

Poništen natječaj za ravnatelja Rezervata Lokrum, stigla jedna nepotpuna prijava

Dulist.hr

Lasić osudio napad na sumještane: Nacionalni problem lomi se preko naših leđa!

Dulist

DORH provodi izvide zbog Frankovićevog pozdrava ‘Za dom spremni’

Dulist