Aktualno

NAS TO NE POGAĐA? Nestašica lijekova za smirenje

lijekovi

Najveća domaća farmaceutska tvrtka Jadran galenski laboratorij prijavila je nestašicu poznatog lijeka za smirenje kako prenosi Danica.hr.

Tvrde da je razlog “neočekivano povećana potrošnja”, a lijek se neće vratiti na police ljekarni do 25. ožujka, dakle neće biti dostupan korisnicima skoro mjesec dana. Riječ je o lijeku Temelor 2,5 mg tabletama koje kratkotrajno ublažavaju tjeskobu koju uzrokuje jaki stres, a isto tako pomažu u liječenju poteškoća sa spavanjem uzrokovanih tjeskobom.

Osim JGL-a, nestašicu lijeka koji pomaže kod spavanja prijavila je i farmaceutska tvrtka Sandoz. Riječ je o Sanval 10 mg filmom obloženim tabletama. One neće biti dostupne za kupnju čak do kraja travnja zbog problema u proizvodnji. Sanval je u skupini lijekova hipnotika koji se koristi za kratkoročno liječenje poteškoća sa spavanjem kod odraslih.

Od početka ove godine, u Hrvatskoj je prijavljeno više nestašica različitih vrsta lijekova od onih za dijabetes, snižavanje kolesterola, visoki krvni tlak, multiplu sklerozu, kardiovaskularne bolesti, astmu, bipolarni poremećaj i druge.

Svi su mediji prenijeli da je naša županija jedna od tri, uz Splitsko-dalmatinsku i Istarsku, u kojima se najmanje koriste lijekovi za smirenje.

 

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist