Aktualno

Napustio nas je gospar Đorđe Begu, dugogodišnji lijeričar Folklornog ansambla Linđo

U 78. godini života napustio nas je Đorđe Begu, dubrovački glazbenik i dugogodišnji lijeričar Folklornog ansambla Linđo, nekadašnji član klape Maestral te pridruženi član klape Kaše.

Gospar Begu rođen je 1945. godine u Kotoru gdje je završio glazbenu školu, a svoju bogatu glazbenu karijeru razvijao je u Dubrovniku nastupajući širom svijeta kao stalni član, a kasnije i glazbeni rukovoditelj Folklornoga ansambla Linđo. Pored ove funkcije, od 1980. godine bio je i član klape Maestral, a djelovao je i kao pridruženi član klape Kaše. S posebnom ljubavi njegovao je tradiciju sviranja lijerice koju je i sam naučio izrađivati.  U izdanju dubrovačkog Ogranka Matice hrvatske, 2017. godine predstavio je i knjigu Lijerica dubrovačkog kraja kao krunu cjeloživotnog proučavanja i rada na tom instrumentu.

– Početak FA Linđo kontakt je tadašnje Omladine grada Dubrovnika i vojske. Iz vojske su doznali kako te, 1964. godine, postoje ‘neki folkloraši’ u Kasarni, koji bi htjeli nešto raditi. I tako smo ostvarili suradnju. Pričekao sam Sulejmana Muratovića, te s harmonikom pokojnog dunda Stijepa Granadu, i krenuli smo na probu. Onu prvu, u Preparandiju – rekao je gospar Begu o prvim danima Linđa još 2015. godine u razgovoru za DuList te na pitanje što je sve prošao u Linđu i s Linđom, kratko kazao uz smijeh: ‘Bolje pitajte što nisam prošao!’. Članovi Folklornog ansambla Linđo na društvenim mrežama oprostili su se od svog dunda Đoka.

Tužnog srca javljamo da nas je napustio naš dragi Đorđe Begu. Dundo Đoko je najprije kao plesač bio član prve amaterske folklorne sekcije koja je prerasla u Folklorni ansambl Linđo, da bi kasnije kao glazbenik postao zaposlenik, a potom i voditelj orkestra našeg ansambla. Čitav svoj radni vijek proveo je u Linđu, a na svečanoj akademiji povodom proslave 50. obljetnice od osnutka Linđa Đorđe Begu je primio zlatni prsten s ugraviranom lijericom u znak zahvalnosti za sve što je učinio za Linđa. Ostat će upamćen kao vrstan glazbenik na više glazbala, a ponajprije ćemo ga pamtiti po njegovom specifičnom načinu sviranja lijerice, glazbalu koje je obilježilo njegov život. Linđo i danas u svom repertoaru ima više djela koje je dundo Đoko obradio za koreografije i potrebe ansambla. Kada su ga jednom prigodom pitali je li Linđo njegov život odgovorio je: „Nije! Tu sam proveo više od pedeset godina. Linđo je više od života!“ Adio Vam dundo Đoko i još jednom hvala na svemu što ste napravili za Linđo i hrvatski folklor, objavili su Linđovci.

Od gospara Begu na društvenim mrežama oprostili su se i članovi klape Kaše:

Zauvijek nas je napustio naš dragi prijatelj Đorđe Begu, lijeričar, pridruženi član klape Kaše i dugogodišnji član klape Maestral. Nedostajat će nam njegova pratnja na lijerici i kontrabasu, na nastupima i druženjima. Hvala, Đoko, na svemu – zaključili su iz klape Kaše.

 

 

 

 

Pročitajte još

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca