Kultura

NADAHNUTA IZVEDBA U DVORU ‘Bravi’ za Pritchina i Emelyanycheva

74DLJI Aylen Pritchin i Maxim Emelyanychev u Dvoru 28

Ugledni ruski glazbenici zavidne karijere, violinist Aylen Pritchin i pijanist Maxim Emelyanychev svojom nadahnutom interpretacijom Schuberta, Prokofjeva, Dvořáka i Griega u petak su, u atriju Kneževa dvora, pokazali istančanu muzikalnost zasluživši strastven pljesak i usklike Bravi! zadovoljne festivalske publike.

Graciozna Sonatina br. 1 za violinu i klavir u D-duru Franza Schuberta otvorila je glazbenu večer s razigranim izmjenjivanjem tema i ljupkim notama Pritchinove violine i Emelyanychevljeva glasovira u savršenoj sinergiji, a publika svoje zadovoljstvo nije mogla zatomiti pa je svaki stavak Sonatine nagrađen aplauzom. Skladni tonski nastavak donijela je Sonata za violinu i klavir u D-duru, br. 2 Sergeja Prokofjeva, prvenstveno klasična skladba s ponekim pučkim, impresionističkim pa čak i blues prizvucima. Violinska dionica obiluje virtuozitetom kojeg je brojnim laureatima ovjenčan Pritchin izvrsno i lirski izražajno iznio uz čvrst i harmoničan oslonac klavirske pratnje Emelyanycheva, inače dirigentskog wunderkinda koji je još 2018. godine briljirao na festivalskoj pozornici. Da je riječ o glazbenicima istančane muzikalnosti dokazala je izvedba Romanca, op. 11 Antonína Dvořáka, zanosne minijature čije je treptave melodije i vještu strukturu sjajni duo interpretirao silnim nadahnućem i lakoćom muziciranja. Tehnička izvrsnost i uigranost glazbenika dosegli su vrhunac u Sonati za violinu i klavir br. 3 u c-molu Edvarda Griega, njegovom posljednjom skladbom, ujedno najzahtjevnijom i najizvođenijom, a koja je neupitno griegovskog zvuka – ekspresivna, dramatična, veličanstvena. Dvor je sinoć odjekivao strastvenim aplauzom i zasluženim usklicima Bravi! zbog kojih su glazbenici festivalsku publiku počastili bujnom i dirljivom skladbom Romance op. 22/1 Clare Schumann, isprativši ih mekano i sneno u toplu dubrovačku noć.

Glazbeni program 74. Igara u Dvoru se nastavlja 7. kolovoza, koncertom povodom 150. obljetnice rođenja Rahmanjinova i Berse, kojeg će održati jedni od najboljih hrvatskih glazbenika svoje generacije, violončelistica Latica Anić, pijanist Krešimir Starčević i violinist Marco Graziani, ističu u priopćenju u iz DLJI.

 

Pročitajte još

[FOTO] Ansambl LADO oduševio publiku u parku Gradac!

Dulist

75. IGRE Kroz razgovore o Jupi prisjećanje na zlatno doba Dubrovnika i Igara

Dulist

VEČERAS U DVORU Kvartet Arod donosi glazbenu čaroliju

Dulist