Kultura

NA SVEUČILIŠNOM KAMPUSU Tribina o arhitekturi u mreži turizma

sveuciliste kampus643

Znanstvena tribina Sveučilišta u Dubrovniku s temom Arhitektura u mreži turizma održava se ove srijede, 18. prosinca na kampusu Sveučilišta s početkom u 19 sati.

Na tribini će sudjelovati: prof. dr. sc. Tomislav Pletenac s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Mia Roth-Čerina s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Sandra Uskoković sa Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku i arhitekt Marko Dabrović, a tribinu će moderirati doc. dr. sc. Jelena Obradović Mojaš.

Turizam je danas najveća i najbrža rastuća industrija u suvremeno doba, koja postupno i sveobuhvatno osvaja prostor, rezultirajući kolonizacijom našega obalnog područja i modifikacijom domicilne kulture u monokulturu turizma. Suočena s nevjerojatnim i ubrzanim razvojem našega priobalnog turizma, hrvatska arhitektura ima iznimnu stručnu i društvenu odgovornost da suvremeno i senzibilno odgovori na goruća pitanja urbanizma danas. Do pojave masovnog turizma, muzeji su služili kao surogati za putovanja, a izložbe su donosile svijet u malom, koji se već bio umanjen izumom parnog stroja i željeznice. Danas svjedočimo obrnutom procesu: gradovi su postali muzeji, monumentalizirani temeljem turizma u veličanstvenu sliku vječnosti. Jer turizam je, naime, konzervativan zbog toga što je usmjeren prema prošlosti, a ne prema budućnosti. Zato na ovoj tribini želimo raspraviti: što danas gradovima umreženima u turizam nudi arhitektura koja je, za razliku od turizma, utopijska i okrenuta je prema budućnosti, te po svojoj osnovnoj prirodi, gradi sliku boljeg svijeta i budućnosti.

Pročitajte još

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist

VEČERAS Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist