Uoči turističke sezone zbog bolje prometne povezanosti, na Pelješcu se očekuje veći broj gostiju, prenosi HRT. No, poslodavci u ugostiteljskom sektoru suočeni su s problemom koji kronično muči cijelu Hrvatsku – nedostatkom radne snage.
Strani radnici popunjavaju radna mjesta u Orebiću. Većinom su to Filipinci. Mark Anthony s Filipina kao konobar radi već deset mjeseci i pomalo uči hrvatski.
Mnogim gostima su simpatični, u svom poslu su vrijedni i skromni, kako ističu zadovoljni poslodavci.
– Više nego zadovoljni i sad bi nam trebalo doći još desetak ljudi isto tako sa Filipina i vjerujem da se nismo pokajali i da je do daljnjega to naša budućnost – kaže Igor Mikulić iz Orebića.
Ovaj vlasnik restorana, hotela i vinarije radnike je pokušao naći u Hrvatskoj, ali bezuspješno. Iako nudi smještaj, hranu i radno mjesto tijekom cijele godine, nitko se ne javlja.
– I ako nađete nekoga on se za mjesec ili dva toliko umori, premori se, a sezona počinje i tako da od toga, od toga, nažalost…Nažalost ovo vam je hrvatska stvarnost i nema ništa – ističe Mikulić.
Drukčijeg su pak mišljenja oni koji nude samo sezonski posao, primjerice u plažnim objektima. S agencijama za posredovanje u zapošljavanju stranih radnika nemaju dobra iskustva.
– Morate nekoga uzeti, a uopće ne znate hoće li taj čovjek odgovarati. Tako da smo se mi okrenuli tim, ajmo reći klasičnim putevima, preko poznanstava, veza. Doći će mi dva konobara iz Bosne i Hercegovine, iz Zenice konkretno. Za njih pokušavam ishoditi ovu dozvolu i jednu kuharicu ću isto vjerojatno iz Bosne i Hercegovine dovesti – kaže Lulah Muhamed iz Orebića.
Stonski restorani većinom su otvoreni cijele godine, a u turističkoj sezoni trebaju više radnika.
– S našeg područja se nitko nije javio i natječaj je još otvoren. Nadamo se da ćemo se snaći. Svi u obitelji radimo cijelo vrijeme. Zasad radimo jednu smjenu do šestoga mjeseca. Od šestoga mjeseca vidjet ćemo, ako se nađe ekipa, produžit ćemo. Gostiju je sve više i više – ističe Sveto Pejić iz Stona.
Najviše se traži hotelsko osoblje, kuhari i konobari. Poslodavci priznaju – prednost imaju domaći, ali ako netko zna raditi – nije važno iz kojeg dijela svijeta dolazi.