Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN Umro veliki slikar Antun Masle

ugd antun masle18

Jedan od najvećih dubrovačkih slikara Antun Masle rođen je u Orašcu 1. rujna 1919. godine, gdje je završio osnovnu školu. Slikarstvo je učio od velikog Koste Strajnića, a prvi je put izlagao svoje radove u Splitu 1937. na izložbi ‘Najmlađi’. Diplomirao je na zagrebačkj Akademiji likovnih umjetnosti 1942. godine. Od 1947. radi kao srednjoškolski profesor u Dubrovniku.

Najviše je slikao u tehnici ulje na platnu, razvijajući osebujan stil kojeg karakterizira intenzivan, slobodan namaz bujnog korita. Isprva je ponajviše bio zaokupljen motivima rodnog kraja, ponajviše pastoralnim krajolicima Orašca da bi kasnije razradio nove motive; interijer, ljudski i životnijski lik. Što je više sazrijevao bivao je sve bliži naivnom, dječjem izrazu u kombinaciji sa svojim nadrealističkim doživljajem svijeta. Naslikao je i veći broj autoportreta.

Zajedno sa Dulčićem i Pulitikom, prijateljima slikarima s kojima se družio i stvarao, čini triptih dubrovačkih kolorista koji su uzor brojnim naraštajima slikara. U sastavu Umjetničke galerije Dubrovnik 2005. otvorena je Galerija Dulčić, Masle, Pulitika, u stalnom postavu koje su njihova djela. Posmrtno je nagrađen Nagradom grada Dubrovnika 1967. 1998. godine snimljen je dokumentarni film ‘Slikar sanjar – Antun Masle’.

Antun Masle je umro vrlo rano, u Dubrovniku, upravo na današnji dan, 20. kolovoza 1967., u 48. godini života.

 

Pročitajte još

Poznati trgovački lanac izbacio papirnate cjenovne oznake

Dulist

ELENA WILLEMS 12-godišnjakinja koja je već drugi put preplivala rutu oko Lokruma

Dulist

Dan bi mogao trajati sat duže? Evo objašnjenja znanstvenika

Dulist