Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1932. Rođena književnica Vesna Krmpotić

Vesna Krmpotic
Intervju Vesna Krmpotić za CTN magazin

Jedna od najvećih hrvatskih književnica 20. stoljeća Vesna Krmpotić, čiji je rad okrunjen Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo, rođena je u Dubrovniku 17. lipnja 1932. godine. Završila je studij psihologije i engleskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1959. Nakon  jedne godine rada u književnoj redakciji Radio Zagreba kao stipendistica indijske vlade odlazi na studijski boravak u Indiju, te 1964. završava jednogodišnji studij bengalskoga jezika na Filozofskome fakultetu u New Delhiju. Duže je vremena provela i u Egiptu, SAD-u kao i Gani.
Najprije je pisala pjesme, a kasnije i prozu. Putovanja i druge kulture koje je upoznavala u zemljama u kojima je bila ostavili su odraz i na njeno stvaralaštvo. Autorica je više od stotinu knjiga poezije, proze, eseja, pripovijetki, romana, drama, antologija. Također, sastavila je i prevela mnogobrojne antologije indijske i egipatske književnosti. Pisala je i kulturnopovijesne knjige, te objavljivala eseje, književne prikaze i prijevode. Život joj je obilježila i velika tragedija – gubitak jednog od troje djece, sina Igora.
Vesna Krmpotić je umrla u Beogradu, gdje je i provela veći dio svog života, 21. kolovoza 2018. u 86. godini života. Prije smrti izdiktirala je vlastiti životopis s molbom da ga se koristi u pisanju o njoj nakon smrti.

Pročitajte još

Adventure Dubrovnik osvojio Tripadvisor Nagradu Best of the Best za 2024. Godinu

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1941. Rođen pjesnik i dramaturg Milan Milišić

Dulist