Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1913. Umro Ignacije Amerling, mecena koji je Gradu poklonio dvije fontane

amerlingova fontana nakon obnove

Potomak ugledne austrijske obitelji koja se u Dubrovnik doselila početkom 19. stoljeća, veliki dobročinitelj, mecena Ignacije Amerling, umro je 23. studenog 1913. u 83. godini života. Sahranjen je u obiteljskoj grobnici na Mihajlu. Zajedno s braćom učinio je neizrecivo puno, kako za Grad, tako i pojedince kojima je trebala pomoć.

Najpoznatiji je po tome što je Dubrovniku poklonio dvije fontane: na Brsaljama i na Gundulićevoj poljani. Amerlingova fontana na Pile je premještena iz parka Gradac. Rad je poznatog hrvatskog kipara Ivana Rendića, a prikazuje likove iz Gundulićeve ‘Dubravke’.

Amerling je donirao Gradu i kipove svetaca koji su 1904. postavljeni na pročelje dubrovačke katedrale.

Ignacije Amerling je, zajedno s braćom, gorljivo zagovarao osnivanje Domorodnog muzeja, utemeljenog 1872. godine, kao preteče današnjih Dubrovačkih muzeja. Brojne iznimno vrijedne predmete su donirali u tu svrhu. Braća Amerling utemeljili su brojne zaklade, a zaslužni su i za preseljenje i proširenje ljekarne Male braće. Ona se ranije nalazila dublje u samostanu te u nju, zbog strogih pravila reda, nisu mogli ulaziti laici, a naročito žene.

Godine 1900. Ignacije Aerling je proglašen vitezom Sv. Groba Jeruzalemskoga, vitezom Reda cara Franje Josipa te je od pape dobio odličje ‘Pro Ecclesia et Pontefice’.

apoteka mala braca inje amerling

 

Pročitajte još

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist