Politika

Muratti objasnila: izbor Šobera manja šteta!?

gradsko vijecee4077

Klario Šober imenovan je vršiteljem dužnosti Zaklade Blaga djela, o čemu je duList ranije pisao.

No, apsurdno je objašnjenje dano do strane Olge Muratti u ime Odbora za izbor i imenovanje. Zapravo Muratti je objasnila kako je izabrano manje zlo od dva, odnosno manja šteta.

– Upravitelju Zaklade Blaga djela je 24. travnja 2011. istekao mandat te se time sve odluke i akti koje je donosio smatraju ništavnim i ne mogu proizvoditi pravne posljedice – rekla je Muratti, dodavši kako je Upravno vijeće Zaklade Gradskom vijeću prvotno dostavilo prijedlog da vršitelj dužnosti upravitelja bude dosadašanji upravitelj Nikola Obuljen, no kasnije je Obuljen svoju kandidaturu povukao.

– Obzirom da Upravno vijeće nije dalo novi prijedlog, došli smo u nezgodnu situaciju jer Zaklada nema upravitelja i ne možemo ne reagirati. Iskreno mi je žao što Upravno vijeće nije dalo drugi prijedlog jer je po Statutu Zaklade predviđeno da upravno vijeće predlaže upravitelja, a upravitelj UV. Ovom je prilikom došlo do neuobičajene situacije, te je teško pronaći najbolji način i rješenje.

Ako ovo Gradsko vijeće previdi činjenicu da Zaklada nema upravitelja, u prekrašju je. S druge strane ako već postoje dvije štete, puno je manja ova, kad nemamo prijedloga Upravnog vijeća, da ovo Gradsko vijeće predloži vršitelja dužnosti – govorila je Muratti u ime predlagatelja.

Dodala je kako je HDZ dao primjedbu kako Statut ne poznaje ovakav potez, no po Muratti je Statut jedno, a život drugo.
– Ne možemo dopustiti da tako velika imovina stoji nezakonito te da se odluke ne mogu donositi zakonito – rekla je Muratti.

Krenula je žešća rasprava, posebno između nezavisnih vijećnika Marije Delije i Mila Hrnića.
– Kako ste vi to lijepo umotali u celofan. Da nisam pravnica, zamazali biste mi oči. Sukladno Zakonu o zakladama i fondacijama i Statutu Upravno vijeće je ovlašteno predlagati upravitelja. Kako je ovdje politika iznad struke sad se pravite kako ste divni i krasni. Trebali ste pričekati da upravno vijeće, kao jedino ovlašteno, da svog kandidata. Nemojte glumiti humanitarno srce ondje gdje nadzirete svoje druge interese – govorila je Delija Muratti.

Uvrijeđen se kasnije našao Milo Hrnić koji je zagrmio s govornice:
– Kao da smo mi neko društvo razbojnika. Jesam li ja nečastan čovjek? – govorio je Hrnić. 

Odgovarajući na prozivke i pitanja vijećnice Delije, Olga Muratti svalila je odgovornost za situaciju s upraviteljem Zaklade na Upravno vijeće.
– Nemam se što izvlačiti. Gradsko vijeće nije dogvorno, ali jesu ljudi koje je ovo Vijeće imenovalo i povjerilo im tako časnu dužnost da predstavljaju nas u Zakladi. Nisma htjela govoriti o odgovornosti, ali kad je spominjemo ona je na prvom mjestu na Upravnom vijeću i ljudima kojima je ovo Gradsko vijeće dalo povjerenje da ga predstavljaju i da brinu o tako važnoj Zakladi, Blagim djelima. Da oni nisu pogriješili, ne bismo danas imali ovaj problem – govorila je Muratti.

Na pitanje koliko dugo će na čelu Zaklade biti vršitelj dužnosti odgovorila je kako je rok dok se ne izabere novi upravitelj.

– Najduže može biti godinu dana. Moja je želja da v.d bude što kraće, koliko ne znam – rekla je Muratti, dodavši i kako je Statut Zaklade loš i neusklađen.
Šober je za vršitelja dužnosti izabran većinom glasova, s tim da je Marija Delija bila protiv, a Milo Hrnić suzdržan.

Cijelu je raspravu iz klupa u Vijećnici pratio i predsjednik Upravnog vijeća Zaklade Blaga djela Joško Radica.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist