Crna kronika

Muljaža s taksiranjem: Vožnje naplaćivala bez računa, radnicima davala plaće ‘na ruke’…

euri euro novac

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske 41-godišnajkinja se sumnjiči za niz kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta: „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“, Utaja poreza ili carine“, Neisplata plaće“, „Povreda prava iz socijalnog osiguranja“ i „Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičena, od početka 2022. do kraja 2023. g., kao vlasnica i odgovorna osoba trgovačkog društva čija je djelatnost organizirana prodaja usluga prijevoza taksi vozilima i transferi kombi i osobnim vozilima, zaposlila više vozača koji su, po njenim uputama, usluge prijevoza od korisnika naplaćivali u gotovini, a nisu izdavali fiskalizirane račune.

Time je osumnjičena umanjila ostvarene prihode temeljem kojih je izbjegla obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost i porez na dobit za navedeno trgovačko društvo. Naime, vozači su tako naplaćeni novac, u iznosu od najmanje 56.191,09 eura, predali „na ruke“ osumnjičenoj, koja novac nije polagala na poslovni račun navedenog trgovačkog društva već je tako naplaćenu gotovinu, umanjenu za iznose plaća koje je zaposlenicima isplatila „na ruke“, protupravno zadržala za sebe.

Osim toga, radne odnose sa zaposlenicima nije prijavila nadležnim uredima mirovinskog i zdravstvenog osiguranja čime im je uskratila prava iz osnova mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, a također im nije obračunavala niti uplatila porez na dohodak.

Banner 300x250 DU 1

Utvrđeno je i kako osumnjičena prihode od usluga taksi prijevoza pruženih preko taksi aplikacije u iznosu od 7.429,14 eura koji je, po njezinim uputama, uplaćivan na njezin privatni bankovni račun i bankovne račune članova njezine obitelji, nije prikazivala u poslovnim knjigama navedenog trgovačkog društva, već je novac protupravno zadržala za sebe i trošila ga za osobne potrebe , a u poslovnim knjigama nije uredno evidentirala sve poslovne događaje iz kojih proizlaze obveze s osnova poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi gotovo 80 tisuća eura.

Zbog počinjenih kaznenih djela protiv osumnjičene slijedi kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Pročitajte još

U METKOVIĆU Zbog vožnje s 2,19 promila kažnjen s 1.320 eura

Dulist

Vozio s poništenom vozačkom, policija predlaže kaznu zatvora

Dulist

‘DIVLJAO’ KROZ MLINE Pijani mladić motociklom prepriječio put vozilu, vrijeđao, bježao policiji

Dulist