Kultura

Moravska filharmonija održala koncert pred brojnom publikom u crkvi na Jezuitima

moravska filharmonija 2

Moravska filharmonija iz češkog grada Olomouca održala je koncert u crkvi na Jezuitima. Riječ je o međunarodnoj suradnji jednog od najistaknutijih i najstarijih simfonijskih orkestara u Češkoj i Dubrovačkog simfonijskog orkestra u čijoj se organizaciji koncert održao. Brojna dubrovačka publika i gosti prisustvovali su koncertu te je crkva bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a publici su se na početku koncerta obratili veleposlanik Republike Češke u RH, NJ.E. Milan Hovorka i ravnatelj DSO-a Slobodan Begić.

Orkestrom je ravnao maestro Zsolt Hamar, dok je kao solist nastupio violinist Ivan Ženatý. Na programu su se našla djela poznatih čeških skladatelja: uvertira operi Prodana nevjesta Bedřicha Smetane, Fantazija u g-molu za violinu i orkestar, op. 24 Josefa Suka i Dvořákova Simfonija br.7.

Inače, sjedište Moravske filharmonije je u povijesnoj prijestolnici Moravske, gradu Olomoucu, a posljednjih gotovo osamdeset godina je glavni pokretač glazbenih aktivnosti u regiji. Na njegov umjetnički razvoj izravno su utjecale istaknute osobnosti češke i međunarodne glazbene scene, među kojima su dirigenti Otto Klemperer i Václav Neumann, violinisti Josef Suk i Gidon Kremer te violončelist Pierre Fournier. Moravska filharmonija tijekom svoje duge povijesti oblikovala je iznimno širok, bogat i raznovrstan repertoar. Orkestar je autentični izvođač čeških klasika, kao što su Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Leoš Janáček i Bohuslav Martinů.

FOTO: Katerina Holbova

Pročitajte još

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist

U Art radionici Lazareti predstavit će se plesno-izlagačka izvedba ‘Co-lažiranje’

Dulist

Dubrovačka baština otvara izložbu dubrovačkog kolekcionara Avda Ćimića

Dulist