Grad

‘MOJOJ LIJEPOJ ZEMLJI HRVATSKOJ’ Koncert Daleke Obale na Dan dubrovačkih branitelja

frankovic

Daleka Obala zasvirat će na Stradunu 6. prosinca, na sam Dan dubrovačkih branitelja. Dio je to velikog programa obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada koje je započelo u listopadu, nastavljeno kroz studeni i završava u prosincu.
U Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika gradonačelnik Mato Franković u utorak je predstavio prosinački dio programa, a koji započinje u petak, 3. prosinca. Od programa ćemo izdvojiti otvaranje izložbe Domovinskog rata ‘Dani ponosa – herojska obrana Grada 1991.’.
Samo dan kasnije, u subotu, održat će se utrka ‘Stazom deva’ serpentinama Srđa. Istog dana, bit će prikazan i film ‘Bitka za Dubrovnik’ scenarista i redatelja Stipe Majića – Pipe.
-Riječ je o branitelju Vukovara, branitelj s Trpinjske ceste, čovjeku koji je uložio ogromnu energiju kako bi napravio dokumentarni film i ispričao priču o Gradu heroju i koji nije nikad pao – rekao je Franković.

U nedjelju će se prvi put odviti spuštanje lampiona u more u znak sjećanja na poginule branitelje i civile u Portu, a navečer će biti prikazan film ‘Prkos je strujao Gradom — 10 godina poslije’ autora Vedrana Benića.

Na sam Dan dubrovačkih branitelja 6. prosinca, program započinje otkrivanjem spomen ploče Pavu Urbanu ispred Luže, na lokaciji gdje je poginuo.

-Kao trajan spomen je ostavio svoje posljednje fotografije u kojima je obilježio ono što se Gradu događalo. Svjedoče i svjedočit će o žrtvi koju je podnio Dubrovnik 6. prosinca 1991. godine – istaknuo je Franković. Još jedna spomen ploča bit će otkrivena poginulom policajcu Vlahu Škilju u Luci Dubrovnik.

Daleka Obala održat će se već spomenuti koncert ‘Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj’ u 21 sat na Stradunu.

U utorak, 7. prosinca Nikola Čičo Obuljen predstavit će knjigu ‘Kako smo pregovarali s neprijateljem’ u Dvorani Ivana Pavla II. s početkom u 19 sati čime završava program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada.

-Pozivam sve branitelje da zajedno obilježimo herojsku obranu Dubrovnika, grada koji je bio okružen s kopna, mora i zraka, ali koji nikad nije pao. Sjetimo se svi zajedno i odajmo poštovanje prema svima onima kojisu izgubili živote tijekom Domovinskog rata, a s posebnim naglaskom na djecu, pale dubrovačke anđele – rekao je.

Cijeli program možete pogledati ovdje.

Pročitajte još

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist