DuList IN

Mirna Sentić donosi ričete za slasnu uskrsnu trpezu

Mirna Sentic

Uskrs nam se bliži, a ideje za uskr­snu trpezu, penganje jaja i aranžiranje cvijeća nam se vrte u mislima. Kako spraviti nešto novo, a opet da mirisom, okusom i bojom podsjeća na tradi­ciju? Kao i sa svakom igrom i maštom, sve stvari postaju lakše, pa tako valja i predstaviti uskrsno kuhanje i pri­premu hrane. Ovoga puta pripremila sam vam dvije zanimljive ričete i jednu novu metodu prirodnog bojanja jaja, koja me iznenadila.

Pripremila Mirna Sentić


Ričeta za mini pinice

mirna sentic 5

Promislimo li na pinicu, svaka obitelj ima neku varijantu pripreme istih. Meni je babina ipak najdraža, ali moram priznati da svake godine ričetu nastojim unaprijediti. Tajna je u fermentaciji (iliti kvasanju), a ono može biti pri različitim uvjetima. Svi znamo da na toplom kvas se diže i ima najveću aktivnost, no što ako kada zamijesimo svoje tijesto za pinice – ubacimo to tijesto preko noći u hladnjak. Usporit će se ta aktivnost dizanja, no ipak će kvasci raditi, a radit će još bolje, u smislu stvaranja novih okusa i aroma. To se zove hladna fermentacija, a pekari je jako dobro poznaju i zaljubljenici u ‘kisela tijesta’. Ovogodišnje pinice ispale su dvaput mekše, ukusnije i intenzivnije boje, a ričeta je jednaka. Ovoga puta odvagane su na 60 g kako bismo ih mogli razdijeliti susjedima, a vjerujte mi nestale su za tren.

Sastojci
4 cijela jaja
4 žumanjca
250 g smeđeg šećera
70 g meda
200 g maslaca
1 kocka svježeg kvasca
300 mL mlakog mlijeka
Naribana korica 1 limuna i 1 naranče
3 velike žlice rozulina
1 velika žlica ruma
800 g glatkog i 200 g pirovog brašna
Za premijes još 150 g glatkog brašna i žumanjak

Priprema
Zagrijati 150 mL mlijeka, dodati žličicu šećera i 2 velike žlice brašna te 1/2 kocke kvasca. Pustiti da se aktivira 20-ak minuta. Miksati šećer s jajima i žumanjcima te aromom vanilije dok se volumen ne udvostruči i postane blijedo žute boje te dodati naribanu koricu limuna i naranče, rastopljeni maslac, rozulin i rum. Staviti batilice za tijesto i smjesu dodati aktivirani kvasac i ostatak mlijeka, a smjesu brašna dodati postu­pno. Ovaj korak traje najdulje (20-ak minuta) jer treba aktivirati gluten.
Dobivenu ljepljivu smjesu staviti u nauljenu posudu, prekriti pro­zirnom folijom i krpom te ostaviti preko noći u frižideru.
Ujutro: Nadiglo tijesto (izvagati) na 60–100 g i staviti ih na papir za pečenje. Prekriti mokrim krpama i ostaviti da se dižu još barem 2 sata prije pečenja. Nakon toga, premazati žumanjkom, razrezati po povr­šini i posuti granuliranim šećerom. Peći na 170 stupnjeva 10 minuta pa smanjiti i peći još 10 minuta na 130. Vruće ih možete zamotati u krpu da se ohlade tako pa će biti još mekše.


Ričeta za uskrsni quiche

mirna sentic 1

Mladi luk, kuhana šunka, svježi sir dio su uskrsnih delicija na trpezi i nerijetko su u frižideru i nekoliko dana iza. Kako bismo ih mogli isko­ristiti u nekoj novoj varijanti, na pamet mi je pao jedan evergreen, quiche lorraine. To je quiche koji u sebi nema puno masti, balansiraniji je od klasičnog, a usudila bih se reći i ukusniji. Servirajte ga sa salatom od rotkvice i zeleni i bon appetit, rekli bi Francuzi.

Sastojci:
NADJEV:
3 jaja
400 g zrnatog sira
2 mlada luka
150–200 g nasjeckane kuhane šunke
200 g tekućeg jogurta
5 velikih žlica maslinovog ulja
½ praška za pecivo
Sol, papar

Jaja izbatite sa začinima i dodajte ostale sastojke. Nadjev ulijte u prethodno ispe­čeno prhko tijesto te pecite još 15-ak minuta dok se nadjev ne stisne i porumeni, 180 stupnjeva.

PRHKO TIJESTO:
250 g omekšalog masla
250 g pirovog brašna
250 g oštrog brašna
1 mala žličica soli
1 žumanjak
100–120 g hladne vode
mirodije

Usitnite maslo na listiće i prstima umije­šajte u suhe sastojke i dobijte male grudice. Potom dodajte žumanjak i vodu i oblikujte kompaktno tijesto. Odmorite ga barem 30 minuta u frižideru te ubacite u namašćeni pleh. Pecite 15 minuta naslijepo na 180.


Prirodno plave pisanice

mirna sentic 2

Dobiti prirodno plavu boju u prehrambenoj industriji izuzetno je zahtjevno, no ipak se postiže, ako znamo zakonitosti kemije i različitih nijansi bojenja pigmenata pri različitim pH vrijednostima. Neki koji su iskusniji vrtlari znaju kako hortencija može imati različite boje cvijetova ako je zemlja različite kiselosti (pH vrijednosti), a mi to vidimo kao razliku u boju cvata od roze do plave. Tako ljubičasti kupus može u kiselom mediju dati plave pigmente koje ćemo zarobiti na ljusku jaja – i eto nam plavo obojenih pisanica. Ričeta je lagana, a rezultati mogu varirati od svijetlo do tamno plavo obojenih. Probajte i javite dojmove.

1 manja glavica ljubičastog kupusa ili pola velike glave
1 dcl alkoholnog octa
3 dcl vode (cca)
skuhana jaja

Skuhajte napose jaja u 3 dcl vode + 3 dcl alkoholnog octa, pa nakon 10 minuta kuhanja, spužvicom za suđe uklonite prirodnu boju ljuske jaja.
U drugom loncu dodajte nasjeckani ljubičasti kupus koji ste prelili s 3–4 dcl vode i dodali alkoholnog octa.
Kuhajte kupus s octom jedno 30 minuta, kako bi pigment što bolje izašao u vodu.
U vrelu vodu s kupusom dodajte kuhana ‘bijela’ jaja i ostavite da upijaju boju 30 do 60 minuta. Osušite ih u kalupima za jaja i to je to. (Što dulje držite jaja u obojenoj vodi, to su intenzivnije plave boje – no ako ostavite preko noći, mogu postati i crna).

mirna sentic 4

Pročitajte još

Vlasnici apartmana – imamo super novosti za vas!

Dulist

‘ULICAMA NAŠEG GRADA’ Bogat zabavni i glazbeni program i ovog tjedna

Dulist

DRUGO MJESTO U SHOWU ‘ELITA’ Aneli Ahmić osvojila 50 tisuća eura

Dulist