Hrvatska

Ministrica Brnjac: 11 posto više dolazaka nego lani

banje plaza kupanje more 4

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izvijestila je kako je u dosadašnjoj turističkoj sezoni Hrvatska zabilježila 11 milijuna dolazaka te 55 milijuna noćenja što je 11 posto više dolazaka u odnosu na prošlu godinu, kako donosi HRT.

Zadovoljstvo sezonom, izrazio je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.

– Nastavlja se pozitivni trend ostvarenja turističkog prometa nakon rekordne predsezone – rekao je na konferenciji za novinare na kojoj je Brnjac najavila donošenje novog zakona o turizmu.

Taj se zakon, kazala je, donosi kako se u budućnosti ne bismo oslanjali samo na sunce i more te kako bismo se uspješno suočavali s negativnim posljedicama koje prekomjerni turizam može imati na lokalno stanovništvo i okoliš. Zakon, dodala je, predviđa mjere za ulaganja u proizvode više dodane vrijednosti, unaprjeđenje strukture i kvalitete smještajnih objekata, ulaganje u sportsko-rekreativne, zabavne i ostale sadržaje te u zelenu i digitalnu tranziciju.

– Važno je naglasiti da su po prvi puta moguće i potpore za ozelenjivanje čarter flote, ulaganja u nautiku i marine, a osobito ulaganja vezana uz očuvanje okoliša – poručila je Brnjac.

Objasnila je kako je cilj zakona o turizmu očuvanje resursa i prostora, zadovoljstvo i kvaliteta života lokalnog stanovništva i konkurentnost hrvatskog turizma na globalnoj razini.

Foto Ilustracija

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist