Kultura

MEĐUNARODNI SEMINAR ORKESTRALNOG DIRIGIRANJA S MAESTROM LAJOVICEM Dirigenti iz svih krajeva svijeta u Dubrovniku!

MEDJUNARODNI SEMINAR ORKESTRALNOG DIRIGIRANJA S MAESTROM LAJOVICEM Dirigenti iz svih krajeva svijeta u Dubrovniku 2

Mladi dirigenti i ove će se godine usavršavati kroz šest dana Međunarodnog seminara orkestralnog dirigiranja s glasovitim maestrom Urošem Lajovicem i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Sve do 15. travnja u Gradu će boraviti dvanaest polaznika, a prvi put veći broj čine – dirigentice! Stižu iz svih dijelova Europe, a jedna polaznica čak i iz Kanade.

Seminar je organiziran u suradnji Fonda Lovro i Lilly Matačić i Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Fond Lovro i Lilly Matačić utemeljen je 1987. u skladu s oporučnom željom maestra Lovra Matačića i njegove supruge Lilly. Kao neprofitna udruga provodi u djelo brojne aktivnosti kojima je zajednički cilj njegovanje i širenje utjecaja umjetničkog, kulturnog i društvenog naslijeđa Lovra Matačića.

Stipendiranjem i nagrađivanjem talentiranih mladih dirigenata, podupiranjem njihova usavršavanja u zemlji i inozemstvu te organiziranjem velikog međunarodnog dirigentskog natjecanja svake četiri godine (od 1995.), Fond je u neprestanom kontaktu s novim naraštajima glazbenika, te izravno sudjeluje u njihovu umjetničkom stasanju.

Mladi dirigenti i ove će se godine usavršavati kroz šest dana Međunarodnog seminara orkestralnog dirigiranja s glasovitim maestrom Urošem Lajovicem i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom
Mladi dirigenti i ove će se godine usavršavati kroz šest dana Međunarodnog seminara orkestralnog dirigiranja s glasovitim maestrom Urošem Lajovicem i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom

Lovro Matačić (1899. – 1985.) do danas je ostao najveći hrvatski dirigent, čiji je mnogostruki talent, često i u nepovoljnim društveno-političkim okolnostima, uspijevao zasjati kao iznimna vrijednost koja uvijek pronalazi prostor za realizaciju. Ravnao je orkestrima poput Berlinske filharmonije i Londonske filharmonije, Clevelanskog orkestra, Bečkih simfoničara, Češke, Berlinske i Münchenske filharmonije, nastupao u Bavarskoj državnoj operi, Berlinskoj državnoj operi, bečkoj Državnoj i Volksoperi, Lyric operi u Chicagu, Teatru Colón u Buenos Airesu, bečkom Musikvereinu, milanskoj Scali, Rimskoj operi, sudjelovao u žiriju Karajanova dirigentskog natjecanja, surađivao s Wielandom Wagnerom u Bayreuthu, bio šef dirigent Nacionalnog orkestra Opere iz Monte Carla i počasni šef dirigent Simfonijskog orkestra NHK iz Japana – a to su samo neki od njegovih poslijeratnih postignuća u svijetu.

U domovini je uveo brojne repertoarne novosti i visoke standarde glazbene prakse, obilježio tri desetljeća Dubrovačkih ljetnih igara, ostvario niz ambicioznih planova kao šef dirigent Zagrebačke filharmonije te se zalagao za domaće suvremene skladatelje, uvrštavajući ih nerijetko i na programe svojih inozemnih nastupa. Njegovu doprinosu hrvatskoj glazbenoj sceni treba pribrojiti i oporučno izraženu želju za osnivanjem Fonda Lovro i Lilly Matačić.

Na ovogodišnjem seminaru, polaznici će se usavršavati kroz četiri djela: uvertira opere Oberon C.M. von Webera, uvertira Mozartove Čarobne frule, zatim Beethovenova uvertira Leonora br. 3 te Mendelssohnova Simfonija br. 4 tzv.’Talijanska’.

Publika će imati priliku vidjeti nastupe svih polaznika na završnom koncertu seminara u subotu, 15. travnja, ukoliko vrijeme dopusti, u atriju Kneževa dvora. Informacije o ulaznicama dostupne su na broj 417 110.

Izvor: Dubrovački simfonijski orkestar

MEDJUNARODNI SEMINAR ORKESTRALNOG DIRIGIRANJA S MAESTROM LAJOVICEM Dirigenti iz svih krajeva svijeta u Dubrovniku 1

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist