GradUrednički izbor

MARIJA LUKŠIĆ ZA DULIST Slomljene olovke su me asocirale na prekinuto djetinjstvo. Svi su oni imali neki cilj!

luksic00

Ovog su četvrtka objavljeni rezultati natječaja za dugoočekivano spomen obilježje za djecu koja su poginula u Domovinskom ratu, a koje bi trebalo biti postavljeno u sklopu takozvanog Gradskog parka na području Gruža. Spomenik se sastoji od 15 polomljenih olovaka u različitim bojama koje predstavljaju njihovo prekinuto djetinjstvo. To će biti mjesto na kojem će se sugrađani i posjetitelji moći s dostojanstvom pokloniti najmlađim žrtvama rata.

Predsjednica Udruge Hrvatskih civil­nih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije Marija Lukšić u ratu je izgubila 16-godišnjeg sina Luku. Za nju je, kao i za ostale roditelje čija su djeca poginula u ratu, ovo izuzetno važan projekt čiju realizaciju čekaju godinama. Lukšić je ujedno bila i jedna od članica Ocjenjivačkog suda koji je odlučivao o ukupno 19 zaprimljenih radova. Za DuList je komentirala ishod natječaja i idejno rješenje akademskog kipara Dalibora Stošića i arhitekta Hrvoja Bilandžića koje je dobilo prvu nagradu.

-Meni je bila velika čast da prvi put u svom životu budem u društvu vrlo sposobnih modernih arhitekata. Riječ je o stručnjacima koji se razumiju u današnju arhitekturu, koja sve više prevladava. Mislim da su na meni primijetili da spomenik predstavlja problem već dugi niz godina. Toliko su se trudili i nastojali da bude izabrano ono što je najbolje moguće. Ocjenjivački sud je djelovao tijekom dva radna dana. Vodile su se rasprave o svakom radu, a trajele su po 12 ura dnevno! To je samo primjer koliko su oni sa mnom uložili truda i htjeli iznaći rješenje koje će imati najveću simboliku te djece. Nije to spomenik za branitelje gdje mora biti šahovnica, golubica i križ. Radi se o maloljetnoj djeci od dvije do šesnaest godina. Skroz je druga tematika i vodili smo se time – rekla je Lukšić koja nam prepričava trenutke kad je prvi put vidjela makete radova. Kaže nam kako su upravo polomljene olovke bile jedino što je primijetila.

spomenik poginuloj djeci udruzenje arhitekata dubrovnik1 1 1536x869 1

-Iskreno, na prvi momenat mi je bilo možda čudno i šareno, no to je bila prva maketa koja me zbog živosti boja i olovkama asocirala na vrtić i školu. Pogotovo kad sam vidjela da su polomljene, prisjetila sam se njihovih prekinutih djetinjstva. Odmah mi je na pamet pao mali Matković, dijete od dvije godine koje je poginulo. Promislila sam u sebi – to je spomenik djeci kojima je prekinuta igra, pisanje, učenje… Svi su oni imali neki svoj cilj – kazala je. Ističe kako je primijetila da na olovkama nije bilo imena.

-Na kraju našeg radnog dana, dala sam prijedlog da se na te olovke upišu imena. Na to su mi svi arhitekti rekla da će to biti napravljeno. Tako da će na svaku olovku biti upisano ime poginulog djeteta. Također, u dogovoru s drugim roditeljima, kad vide rad, voljela bih možda malo promijeniti i prilagoditi boje – rekla je. Naglasila je kako je postavljanje spomen obilježja prva faza. Kad se završi druga faza, navodi nam Lukšić, ‘to će biti sve prekrasno’.

-Taj će spomenik onda doći drukčije do izražaja. Oko sebe će imati dva mala bazena s vodom i masline. Postoji tu detalja zbog kojih će to, po mom mišljenju, u konačnici sve biti lijepo. To bi trebao biti Gradski park koji bi trebao biti dobro osmišljen i odrađen. Inače, naša je ideja da se to zove Park dubrovačkih anđela, a da se spomenik zove spomenik ‘Dubrovačkim anđelima’. Sve su to naši prijedlozi i razmišljanja, a vjerujem da će nas se poslušati te da će biti na zadovoljstvo svih nas, pogotovo roditelja koji će to spomen obilježje najviše posjećivati – kazala je Lukšić za DuList.

Navodi i kako se nada da će spomen obilježje biti dovršeno iduće godine. Najavila je da će predstavljanje idejnog rješenja biti u utorak, 5. prosinca u Studentskom domu u 16 sati.

Foto Udruženje hrvatskih arhitekata 

Pročitajte još

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović