Grad

Ma kakva kartica? Karte samo gotovinom, nismo mi metropola!

kolodvor4052

Dubrovnik je luksuzan, moderan, ponekad i svemirski. Dubrovnik je trendy grad, ‘Smart City’. Sve u jednom, pravi turistički raj… Raj u kojem svakodnevne, male, obične ‘gluposti’ prolaze ispod radara, a ono što je svugdje u svijetu sasvim normalno, ovdje je predmet iščuđavanja.

Jedna od tih stvari u svijetu, pa i svugdje na Balkanu, je normalna, dok se u nas ‘pada s Marsa’. Radi se o POS-u, odnosno kupovini karticama, koji je na Autobusnom kolodvoru Dubrovnik očito znanstvena fantastika.
Ako želite kupiti kartu, morat ćete isključivo gotovinom, poruka je koju smo dobili pri pokušaju kupovine karte Dubrovnik – Zagreb u idućem tjednu. Na pitanje kojom karticom se može platiti, dobili smo jednostavan, ali oštar odgovor, koji nas je pomalo šokirao: ‘Samo gotovina’.

Na primjedbu kako se u Zagrebu karta za autobus može itekako kupiti karticom, dapače, može se i naručiti online, dostaviti na kućnu adresu (sve te čarobne mogućnosti 21. stoljeća)… U Dubrovniku toga nema.
-Nemamo ništa o d tih usluga. Vi pričate o Zagrebu. Zagreb je ipak metropola, je li tako? Ovo je Kolodvor Dubrovnik – ističe nam oštro službenica na Kolodvoru, koja je vjerojatno dobila još ovakvih upita, pa već zna što će dalje naglasiti:
-Možete rezervirati kartu na svoje ime, preuzeti pola sata prije dolaska… Ostavite nam ime i pokupite ju pola sata prije polaska. To je to – kaže smireno.

Dubrovnik, iako nije metropola, u svijetu je jednako poznat kao i Zagreb, ako ne čak i poznatiji. Mjesto je to gdje se, kad je sezona, slijevaju milijuni turista. Većina njih su mladi ljudi, željni provoda, koji u grad dolaze – autobusom, na svojim proputovanjima. I većina njih ostvari ‘prvi kontakt’ s našim gradom upravo na kolodvoru, stoga nas je zanimalo kako to njima objasne da ne mogu provlačiti kartice, već je sustav ‘cash only’.

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista. 

 

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist