Grad

LUKSUZ NA ELAFITIMA Šest vila na Lopudu ‘traže’ novog vlasnika

lopud projekt naslovna

Rajski otok u blizini Dubrovnika, kako često strani mediji znaju tepati našem Lopudu, sve je atraktivniji ne samo za ljetovanja, već i za strance koji u njegovim ljepotama i miru žele uživati i kroz kupovinu vlastitih nekretnina. Upravo je ovih dana britanski Telegraph objavio listu manje poznatih europskih otoka koji se ističu kao rajske destinacije za ljetovanje, a na njoj se našao i ovaj naš elafitski otok.
-Za samo sat vremena putovanja brodom od urbanog Dubrovnika stižete na očaravajuću malenu luku otočića Lopuda koji osvaja kućicama boje meda okupanima suncem. Čim brod napusti luku, ostajete u miru mjesta na kojem autima nije dozvoljen pristup – opis je britanskog portala.

Projekt čeka nove vlasnike
I DuList je ranije pisao o predivnim lopudskim vilama u kojima su svoje utočište pronašli brojni stranci, bankari, restauratori, arhitekti… A da je Lopud i dalje atraktivan za gradnju vila, pokazuje i oglas dubrovačke agencije za nekretnine Libertas Inženjering. Na njihovim smo, naime, stranicama naišli na prodaju atraktivnog građevinskog zemljišta na ovom otoku s već izrađenim projektom.

-U samome srcu jednog od najrazvijenijih otoka, s posebnim duhom raskošne prošlosti, na zemljištu površine 4000 m2 predviđena je izgradnja šest modernih vila s bazenom. Projekt naglašava modernu arhitekturu koja se ugodno spaja s ambijentom. Sam otok je pogodan za uživatelje prirode, zaljubljenike u život u mirnom, tihom i skladnom okruženju – naglašavaju iz dubrovačke agencije. Napominju također kako lokacija osigurava neometan panoramski pogled na Jadransko more i u blizini je svih potrebnih sadržaja za praktičan i komforan život te opuštanje, razonodu i relaksaciju. Radi se, dodali su, o idealnoj prigodi za stratešku i realnu poslovnu investiciju. Također, postoji mogućnost izbora kod kupnje i to u vidu vlasništva nad cijelim projektom. Cijena nije istaknuta već se može dobiti na upit.

Prodan ljetnikovac iz 16. stoljeća
I dok ovaj projekt čeka svog novog vlasnika, spomenut ćemo ovdje i lopudski povijesni ljetnikovac iz 16. stoljeća, koji se na tržištu putem iste dubrovačke agencije našao 2022. godine, o čemu smo ranije pisali. Riječ je o zdanju tik uz rivu i botanički park s kojim ima direktan kontakt, odnosno izlaz u park, a nudio se po cijeni od 2,7 milijuna eura. Ljetnikovac stotinama godina u posjedu barunske loze Mayneri, koja je između ostalog poznata po posjedu impresivnih europskih zdanja, poput torinske Palazzo Ceriana Mayneri, pronašao je novog vlasnika, što se može iščitati na stranicama Libertas Inženjeringa.
Inače, po strogim konzervatorskim pravilima struke obnovljen je 2007. godine u specifičan, nostalgičan, romantičan i impresivan boutique hotel za probrane goste, te samo godinu iza dobiva i prestižan epitet uglednog britanskog Observera koji ga je pozicionirao na svojoj listi u TOP 20 boutique hotela cijelog širokog i zadivljujućeg Mediterana.

Kamena kuća, ruševine…
Ova agencija prodaje još dvije nekretnine na ovom otoku. Jedna od njih predstavlja staru tradicionalnu
kamenu kuću s pripadajućim dodatnim objektima, na okućnici zadivljujuće površine od oko 2000 m2. Kuća se proteže na dvije etaže s oko 130 m2 stambenog prostora. Unutrašnjost nekretnine nudi kuhinju, blagovaonicu, dnevni boravak i tri spavaće sobe. Pored kuće nalaze se dvije manje apartmanske jedinice sa zasebnim ulazom. Na glavnu kuću naslonjena je i starija ruševna kuća koja zahtijeva kompletnu obnovu. U opisu se navodi i kako veliki pitomi vrtovi i kaskadni vrtovi i maslinici krase okućnicu ove jedinstvene i iznimno pozitivno smisleno identitetno specifične nekretnine. S prostrane terase pruža se idiličan panoramski pogled na lopudsku uvalu i more. Okružena netaknutom prirodom nekretnina pruža potpuni mir i privatnost, a prodaje se po cijeni od 595.000 eura. Osim toga, za pola milijuna eura prodaje se i atraktivno zemljište na vrlo mirnom području ovog elafitskog otoka.

Kako ističu iz agencije, zemljište se prostire na ukupno 10.030 m2 i ima očaravajući pogled na bogatstvo mora. Na toj prostranoj i iznimno potencijalnoj nekretnini / posjedu nalazi se i nekoliko ruševnih građevina. Dvije lopudske nekretnine pronašli smo i na stranicama agencije Progen. Jedna predstavlja ruševine sa zemljištem na području lokalnog naziva Ivanje brdo. Ukupno je riječ o 34.500 m2 s dvije ruševine, a parcela nudi iznimnu privatnost. Nudi se po cijeni od 390.000 eura. Ova agencija prodaje i staru kamenu vilu na Lopudu, koja je, naglašavaju, odličan primjer tradicijske arhitekture visoke klase. Zajedno s pomoćnim objektima ima ukupnu unutarnju površinu oko 350 m2, na parceli od oko 2100 m2. Kuća je u odličnom stanju i nudi se po cijeni od 1.200.000 eura.

Iz tiskanog izdanja Dulista

Foto: printscreen nekretninedubrovnik.com

 

Pročitajte još

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist