U samostanu sv. Vlaha u subotu navečer je održana radionica ‘Kušanje mladih vina’, koju je organizirao Agroturizam Konavle. Na ovom događaju okupilo se oko 30 konavoskih vinara koji plasiraju svoja vina na tržište ili u vlastitim kušaonicama i agroturizmima.
Radionicu su vodili ugledni vinski eksperti s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Marko Karoglan i dr. sc. Mirela Osrečak. Tijekom večeri, sudionici su kušali ukupno 36 konavoskih vina, uključujući 17 bijelih, 5 rosea i 14 crnih uzoraka. Uz dubrovačku malvasiju, predstavljeni su i pošip, chardonnay, bijele kupaže, te merlot, cabernet sauvignon i plavac.
Stručnjaci su prokomentirali svako vino te ponudili savjete vinarima o daljnjoj preradi i procesu zrenja, s ciljem poboljšanja kvalitete finalnog proizvoda. Prof. Karoglan izrazio je zadovoljstvo kvalitetom uzoraka: „Istaknuli smo nekoliko vina s izuzetnim potencijalom. Ako se pravilno postupa s tom sirovinom, rezultati će biti vrhunski. Neka vina zahtijevaju manje intervencije kako bi se pravilno pripremila za tržište.“
U nastavku programa, Željko Pasković, voditelj sekcije vinara Agroturizma Konavle, najavio je planirane aktivnosti Udruge za vinare tijekom zimskih mjeseci. Također je pozvao okupljene vinare na sudjelovanje u vinskom događaju „17. Mirisi Božića“, koji se uskoro organizira u Konavlima.
Događaj je organiziran uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije.