Grad

Kristić o zabrani kandidature Vlahušiću: Zakon prolazi Ustavni sud, a otpor SDP-a i HNS-a je žalostan

glasovanje izbori kristic009

Mostov saborski zastupnik Maro Kristić rekao je u četvrtak navečer kako su izmjene Zakona o lokalnim izborima, kojima se pravomoćno osuđenim osobama zabranjuje kandidiranje, bile nužne zbog nedostatka morala u hrvatskoj politici, a izrazio je i svoju uvjerenost da će Zakon proći ocjenu Ustavnog suda nazvavši otpor SDP-a i HNS-a žalosnim.
Kristić je u telefonskoj izjavi istaknuo kako je nakon dva čitanja zakon danas konačno usvojen, a demantirao je navode kako je riječ o zakonskom aktu donesenom zbog dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, inače pravomoćno osuđenog u aferi Šipan
– Nakon dva čitanja danas je konačno usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima kojima se onemogućuje kandidiranje pravomoćno osuđenim osobama na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci za kaznena djela iz dvostrukog kataloga kaznenih djela koja su popisana u samom zakonskom aktu. Ovo nije zakon o jednom čovjeku, odnosno Andru Vlahušiću, ali moram reći kako je nevjerojatno koliki je bio otpor u Hrvatskom saboru, u kojem su neki nevjerojatnom slobodom branili pravomoćno osuđene kriminalce. To je žalosno i pokazuje jednu razinu morala u hrvatskoj politici, a samo stavljanje ovog zakona u proceduru je pokazalo kako je on potreban u Hrvatskoj – rekao je Kristić te dodao kako ovakve zakone imaju sve zemlje u okruženju.
– Iako je Hrvatska na ljestvici korumpiranosti puno gore ocijenjena, susjedne zemlje imaju još rigidnije zakone nego što je ovaj hrvatski. U samom katalogu kaznenih djela su pobrojana gotovo sva kaznena djela, posebno je istaknuto kazneno djelo protiv službene dužnosti i prevare birača, dva kaznena djela koja su posebno važna kada je riječ o samoj proceduri izbora za čelnika lokalne i regionalne samouprave. Kazneno djelo protiv službene dužnosti je najteže djelo koje može počiniti jedan političar – rekao je on.
Upitan za komentar najava traženja ocjene ustavnosti od strane SDP-a, HNS-a ali i samog gradonačelnika Vlahušića, Kristić je odgovorio kako je to njihovo pravo.
– Siguran sam kako će zakon izdržati ocjenu ustavnosti jer je sam zakon poštivao sve upute iz dosadašnjih presuda i pravorijeka Ustavnog suda. Ne sumnjam u ovaj zakon, a oni su znali i nakon referenduma tražiti preispitivanje pa me to ne čudi. Oni žele stajati iza leđa kriminalaca. Ovaj zakon eliminira mnoge, a ne jednu osobu i donesen je kao supstitut za nedostak moralne odgovornosti koje oni nemaju. Nevjerojatni su ti dvostruki kriteriji kojima se povode, ciperale ljude za prijavu lažnih adresa ili nošenje ustaških kapa u mladosti, a pravomoćno osuđeni kriminalci, ako su u njihovim strankama, onda im to ne predstavlja nikakav problem – rekao je Kristić.
Inače, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima Hrvatski sabor donio je danas sa 78 glasova za, 32 protiv i 6 suzdržanih.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist