Aktualno

KRENULA UTRKA ZA SEZONCIMA Topli obroci, povećanja plaća, bonusi, ali i veći broj Nepalaca i Filipinaca

radnici sezonci pitur gradjevinar06

Glavna tema u Dubrovniku ovih dana je gdje pronaći kvalitetnu radnu snagu za nadolazeću sezonu te se već objavljuju oglasi u kojima se traže kuhari, konobari, sobarice, recepcioneri i drugi radnici potrebni za uspješno odvijanje turističke sezone. Kontaktirali smo nekoliko hotelskih kuća s najvećim brojem smještajnih jedinica, ali i Zavod za zapošljavanje kako bi provjerili trenutnu situaciju, odnosno, za koje pozicije traže zaposlenike, koje uvjete nude i razmišljaju li o stranoj radnoj snazi koja je zadnjih nekoliko godina postala posebno popularna. U Dubrovniku i okolnim područjima turizam i ugostiteljstvo čine okosnicu zapošljavanja, a prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem 2024. godine na području Dubrovačko-neretvanske županije bilo je 4.157 nezaposlenih osoba, od kojih se 25 posto prijavilo za rad u turističkoj sezoni.

Plaće između 1000 i 2000 eura
Glavna tema, već duže vrijeme u Hrvatskoj su cijene hrane, osnovnih potrepština i općenito životnog standarda. Uzimajući to u obzir, Valamar je tako odlučio povećati plaće za više od 5.000 svojih zaposlenika, a prosječni iznos plaća za stručne pozicije poput kuhara, konobara i recepcionara u vrhu sezone doseže između 1.400 i 2.000 eura neto. Za pomoćne pozicije, poput sobarica, pomoćnih kuhara i konobara, plaće iznose između 1.000 i 1.300 eura neto.
—U 2024. godini uspješno smo kombinirali rad stalnih i sezonskih zaposlenika, pri čemu smo imali značajan broj povratnika, što je rezultiralo visokom kvalitetom usluge i optimiziranom efikasnošću u svim segmentima poslovanja. I u 2025. godini nastavit ćemo ulagati značajne napore u suradnji s našim odjelom za zapošljavanje kako bismo dodatno unaprijedili uvjete rada i privukli kvalitetne kandidate – izjavili su iz Valamara. Na sličan način, Hoteli Maestral također su unaprijed pripremili sustav zapošljavanja za nadolazeću sezonu. Iako je sezona 2024. bila uspješna, u pripremama za sezonu 2025. prednost su dali kvalitetnim uvjetima za radnike, uključujući redovne nagrade za izuzetne radne rezultate. Također, naglašavaju važnost angažiranja radne snage iz drugih zemalja, pa su prošle godine zaposlili četiri radnika iz Nepala, s planovima za širenje suradnje s radnicima iz Filipina.

‘Planiramo veći broj radnika iz Nepala i Filipina’
— Zaposlili smo radnike koji su zadovoljili tražene kriterije putem intervjua, a u 2025. godini planiramo veći broj radnika iz Nepala i Filipina. S prometnim reagiranjem i aktivnostima koje smo poduzeli po pitanju radne snage uspješno smo popunili otvorene pozicije u domaćinstvu, kuhinji, restoranu i na recepciji – ističe se u priopćenju Hotela Maestral. Ipak, dok se poseže za stranom radnom snagom, treba imati na uvidu 1.056 nezaposlenih osoba iz Dubrovačko-neretvanske županije koji su također iskazali spremnost za rad u narednoj turističkoj sezoni, što čini 25 posto ukupno nezaposlenih, istaknuli su iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, iz područnog ureda Dubrovnik. Proces zapošljavanja započeo je i kod Adriatic Luxury Hotels, odnosno već u tekućoj sezoni kreće proces zapošljavanja za nadolazeću. Krajem kolovoza provode procjenu potreba za sezonskim radnicima, a u rujnu i listopadu pojačavaju svoje aktivnosti kako bi na vrijeme popunili otvorene pozicije kvalificiranim kadrom.

Ključni uvjeti: smještaj i prehrana
Jedan od najvažnijih faktora koji privlače radnike u turizam i ugostiteljstvo je osiguranje smještaja i prehrane. Poslodavci su svjesni da mnogi sezonski radnici dolaze iz drugih gradova i regija, pa nude besplatan smještaj i obrok. Valamar, primjerice, osigurava besplatan smještaj i prehranu za sve radnike koji dolaze izvan Dubrovnika i okolice. Dodatno, za stalne zaposlenike uveden je i program ‘Krov nad glavom’, koji uključuje mogućnost dodatka za najam stana do 500 eura mjesečno, kao i financijski poticaj za lokalnu radnu snagu od 400 eura.
—U 2025. godini nastavljamo s politikom koja osigurava besplatan smještaj i obroke za naše sezonske radnike, te s uvođenjem dodatnih financijskih poticaja za lokalnu radnu snagu. Program ‘Krov nad glavom’ omogućava zaposlenicima da lakše usmjere svoje resurse prema kvalitetnom životu i poslu – naglasili su iz Valamara. Hoteli Maestral također nude naknadu za prehranu, a po potrebi, sezonskim radnicima osiguravaju smještaj ili prijevoz do radnog mjesta.
— Našim radnicima osiguravamo naknadu za prehranu, a za sezonske radnike dogovaramo smještaj ili prijevoz, ovisno o njihovim potrebama. Redovito nagrađujemo izuzetne radne rezultate, a sezonskim radnicima osiguravamo i dodatne nagrade kroz cijelu sezonu – kažu u priopćenju Hotela Maestral. Za radnike izvan Dubrovnika i okolice, besplatan smještaj i prehranu nude i Adriatic Luxury hoteli svojim zaposlenicima. — Nudimo sezonskim radnicima konkurentne uvjete, uključujući i besplatan smještaj te prehranu za radnike s prebivalištem izvan Dubrovnika i okolice. Kao i našim stalnim zaposlenicima nudimo isplatu neoporezivog bonusa tijekom godine – napisali su iz Adriatic Luxury Hotels.

Bonusi i dodatne pogodnosti
Kad je riječ o dodatnim pogodnostima, Hoteli Maestral svojim djelatnicima redovito isplaćuju božićnice, uskrsnice i nagrade za postignute radne rezultate. Svi radnici, uključujući sezonske, imaju pravo na slobodne dane i godišnji odmor. Iz Valamara su istaknuli kako su svi zaposlenici u 2024. godini dobili i 13. plaću i božićnicu, dok su sezonskim radnicima isplaćene božićnice u iznosu od 70 do 200 eura, ovisno o trajanju radnog odnosa. Tu su i Valfresco Direkt bonovi i darovi za djecu.
— Naši zaposlenici imaju pristup brojnim pogodnostima, uključujući popuste u Valamarovim restoranima i barovima, popuste na proizvode i usluge naših partnera te druge dodatne nagrade. Svi naši zaposlenici, uključujući sezonske, imaju pravo na slobodne dane i godišnji odmordodaju u priopćenju Valamara. Iz Adriatic Luxury Hotels nisu naveli posebne pogodnosti ili bonuse, ali su istaknuli kako su zadovoljni kombiniranjem rada stalnih i sezonskih zaposlenika što je rezultiralo značajnim brojem povratnika, ali i visokom kvalitetom usluge i optimiziranom efikasnošću u svim segmentima poslovanja.
—Uzimajući u obzir potrebe i očekivanja tržišta, i u 2025. godini nastavit ćemo ulagati značajne napore u suradnji s našim odjelom za zapošljavanje kako bismo dodatno unaprijedili uvjete rada i privukli kvalitetne kandidate – zaključili su iz Adriatic Luxury Hotels, prestižne hrvatske hotelske grupacije koja upravlja luksuznim hotelima i vilama u Dubrovniku.

Pročitajte još

UOČI FESTE Gradonačelnik primio ovogodišnje festanjule

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

U DUBROVAČKIM RESTORANIMA Šporki makaruli povodom Feste svetoga Vlaha

Dulist