DuList IN

KRALJ VOĆA Donosimo razloge zašto biste trebali jesti mango!

Mango

Mango je nadaleko poznat kao ‘kralj voća’, a to nije bez razloga. Bogat je aminokiselinama, vitaminima C i E, flavonoidima, beta karotenom, niacinom, kalcijem, željezom, magnezijem i kalijem.

Dobar je izvor vitamina i minerala bitnih za ljudsko tijelo. Oko 4000 pr.Kr., divlji mango je nastao u podnožju Himalaja u Indiji i Burmi, i oko 40 do 60 posto od ovih stabala još uvijek raste u Indiji i jugoistočnoj Aziji. Iako raste u južnoj i jugoistočnoj Aziji, plod se sada uzgaja u Centralnoj i Južnoj Americi, Africi i Arapskom poluotoku. Danas postoji više od tisuću raznih sorti manga u cijelom svijetu. Evo nekoliko razloga zašto ga jesti:

Antikancerogen je

Fenoli u mangu, kao što su kvercetin, izokvercitrin, astragalin, fisetin, galna kiselina i enzimi, imaju antikancerogena svojstva. Mango je također mnogo prehrambenih vlakana poznatih kao pektini. Znanstvenici su identificirali snažnu veza između konzumacije puno vlakana i manjeg rizika od karcinoma probavnog trakta. Šalica narezanog manga (oko 165 grama) sadrži 76 posto potrebne dnevne vrijednosti vitamina C, moćnog antioksidansa koji štiti stanice od slobodnih radikala te smanjuje rizik od raka.

Za dobar vid

Jedna šalica narezanog manga sadrži 25 posto potrebnih dnevnih vrijednosti vitamina za dobar vid. Redovita konzumacija manga sprječava noćno sljepilo, refrakcijske greške i suhoću očiju.

Pomaže u probavi

Mango sadrži probavne enzime koji pomažu razbiti proteine i pomažu u probavi. Također se bore protiv kiselosti i loše probave zbog enzima koji se nalaze u plodu koji smiruju želudac. Zbog velike količine vlakana u mangu, to može spriječiti začepljenje.

Prednosti za kožu

Mango je učinkovit u olakšavanja začepljenih pora na koži. To znači da će ljudi koji pate od akni, koje su uzrokovane začepljenim porama, imati koristi od manga. Samo uklonite pulpe manga i primjenite na koži oko 10 minuta prije pranja. To će učiniti kožu mekom i sjajnom.

Pomaže u šećernoj bolesti

Mango pomaže u normalizaciji razine inzulina u krvi. Kuhajte nekoliko manga u vodi i ostavite ga preko noći. Glikemijski indeks manga je nizak, kreće se između 41-60. Dakle, mango nema nikakvog značajnog utjecaja na povećanje razine šećera u krvi.

Koristan je za anemiju

Mango koriste trudnice i pojedinci koji pate od anemije zbog željeza koje sadrži. Također, vitamin C u mangu poboljšava apsorpciju željeza iz biljne hrane kao što je riža. Općenito žene nakon menopauze trebaju uzimati mango i drugo voće bogato željezom.
Potiče memoriju

Mango je koristan za djecu koja pate od nedostatka koncentracije, jer sadrži glutaminsku kiselinu koja je dobra za jačanje memorije.

Debljanje

Mango može biti koristan za ljude koji se žele udebljati. 100 grama manga sadrži oko 75 kalorija. Također, sirovi mango sadrži škrob koji se pretvara u šećer. Tako zreli mango kada se konzumira s mlijekom (bogat proteinima) može biti vrlo koristan kod debljanja.

Izvor: centar-zdravlja.net

Pročitajte još

MEĐUNARODNI DAN MUŠKARACA Činjenice o zdravlju, obrazovanju i migracijama

Dulist

POGLEDALI SMO SERIJU ‘PINGVIN’ Limb kojim hodaju napuštene duše Gothama

Dulist

Ivan Rakitić s obitelji i kumovima podijelio lijepe trenutke u Dubrovniku

Dulist