Kultura

KONCERT KOJI SE NE ZABORAVLJA Glazbena čarolija Max Emanuel Cenčić i Latinitas Nostra

Cencic038 DLJI 6

Jedan od najboljih svjetskih kontratenora Max Emanuel Cenčić nastupio je sinoć, 20. srpnja, u atriju Kneževa dvora uz grčki ansambl Latinitas Nostra pod dirigentskom palicom Markellosa Chryssicosa.

Maxa Emanuela Cenčića nazivaju jednim od najfascinantnijih i najsvestranijih opernih pjevača na svijetu, a u jubilarnoj festivalskoj sezoni ovaj se dobitnik nagrade Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u glazbenom programu 61. Igara vratio na festivalski pozornicu u atrij Kneževa dvora gdje je izveo najljepše operne arije velikih skladatelja Nicole Antonija Porpore, Antonija Vivaldija i Georga Friedrich Händela uz ansambl Latinitas Nostra, kojeg je utemeljio priznati dirigent Markellos Chryssicos, jedan od najvećih grčkih stručnjaka za ranu glazbu, a festivalska publika nagradila ih je ovacijama i dugotrajnim pljeskom.

„Koncert je bio nevjerojatan! Uživali smo u sjajnoj glazbi i uz publiku koja nas je cijelo vrijeme pozorno pratila“, kazao je, sav pod dojmom, Max Emanuel Cenčić nakon samog nastupa. S njim se složio i dirigent Markellos Chryssicos, pohvalivši glazbu, atmosferu na koncertu, ali i sam prostor u atriju Kneževa dvora. „Jako smo uzbuđeni što smo večeras ovdje i mislim da je ovo jedan od onih koncerata koji se ne zaboravlja“, kazao je Chryssicos.

Pjevačko obrazovanje Maxa Emanuela Cenčića počelo je u zboru Bečki dječaci, a solističku karijeru je počeo kao sopran, 1992. i nastavio kao kontratenor, od 2001. Više od 40 godina je na sceni i redovito surađuje s ponajboljim dirigentima. Za svoje brojne albume dobio je niz diskografskih nagrada. Međunarodno je priznati operni redatelj i, od 2020., umjetnički ravnatelj Festivala barokne opere u Bayreuthu. Chryssicosovi nedavni angažmani uključuju Menottijevu operu Amahl and the Night Visitors s Armoniom Ateneom, Rossinijevu Stabat Mater s Grčkim nacionalnim zborom i praizvedba opere Vizije i čuda Dimitrisa Maragopoulosa.

Markellos Chryssicos studirao je čembalo u klasi Margarite Dalmati u Ateni i povijesne izvođačke prakse u Parizu, Salzburgu i Ženevi. Izgradivši bogat repertoar, u rasponu od ranih madrigala do Rossinijevih opera, Chryssicos je osnovao ansambl Latinitas Nostra, čijim je zaštitnim znakom učinio neobična glazbena uparivanja.

Na programu 75. Igara večeras je balet Hamlet u izvedbi HNK Zagreb te režiji i koreografiji Lea Mujića u parku Gradac s početkom u 21:30 sati, a ulaznice za ovu izvedbu, ali i ostale festivalske programe dostupne su preko mrežnih stranica www.dubrovnikfestival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.

Pročitajte još

Otvorenje izložbe “Slatki i grki Vojnovićev fundus” u Narodnoj knjižnici Grad

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist

Radionica izrade sunčane čipke

Dulist