Aktualno

KONAVLJANI TVRDE Pod krinkom zaštite Prahivca ‘guraju’ se vlastiti interesi

prahivac 3

Na redakcijski mail DuLista stiglo je pismo (podaci poznati uredništvu) u kojem se iznose detalji problematike oko puta za Prahivac i Čistu luku u Konavlima. Početkom proteklog tjedna, podsjetimo, mala grupa nezadovoljnika koju predvodi jedan od članova obitelji Vidak istaknula je kako im je privatni investitor betonskim zidom i ogradom prepriječio put do Prahivca i prirodnih plaža, a koji koriste ‘preko 60 godina’. Ispostavilo se nakon izlaska na teren geodeta i službi Općine Konavle, o čemu smo izvijestili, da je riječ o dijelu zemljišta u privatnom vlasništvu. Ovaj put, donosimo pismo u kojem se rasvjetljuje cijela situacija, a koje prenosimo u cijelosti.

vidaci prahivac devastacija 1
Fotografije iz ljeta 2017. kada su Vidaci ‘izvršili ekocid u Čistoj Luci – Prahivcu’

-Iza ove tobožnje ‘brige’ oko zaštite prirodnih ljepota Prahivca i Čiste luke stoji obitelj Vidak koja već dvije subote poziva mještane u šetnju kako bi se zaštitilo ovo područje, a sve zbog navodnog straha od njegove preizgrađenosti. Ali, ne možemo se ne zapitati postoji li tu neki veći, osobni interes? A, imamo vrlo dobre razloge zbog čega bismo to i mogli pomisliti. Vidacima ovo nije prvi put da pokušavaju pod krinkom brige za opće dobro i zaštitu ostvariti svoje privatne interese i zahvate u prostoru. Bojimo se da je put za Prahivac samo kap u moru iza koje se ‘valja’ nešto veliko. Pa, krenimo redom.

Prema PPU Općine Konavle i Urbanističkom planu uređenja Cavtata sa Zvekovicom na tom je području planirano turističko naselje T1/T2 i luka nautičkog turizma. Urbanistički plan Cavtata sa Zvekovicom je donesen 2018. godine, a samo godinu dana prije donošenja UPU-a Cavtata sa Zvekovicom, u ljetu 2017. obitelj Vidak je bespravno krenula u uništavanje pomorskog dobra, ali i okolnih parcela, što je na sreću, zaustavljeno. Kada se povuče paralela između događanja 2017. i sada, dolazi se do zaključka da je obitelj Vidak 2017. godine, znajući za aktiviranje projekta turističkog naselja i luke nautičkog turizma, htjela povećati vrijednost svoje dvije parcele površine cca 2.500 m2 te su nasilno htjeli nešto ograditi. Ali, na sreću, u tom trenutku su reagirali mladi ljudi koji su sa svojim obiteljima bili u neposrednoj blizini na plaži te su alarmirali sve službe koje su tada reagirale i njihov je pokušaj zaustavljen. Tada je Vidacima ekologija bila na zadnjem mjestu, dovukli su trajektom bagere, beton i krenuli u akciju, gledali su samo svoj interes – navedeno je u pismu te su uz to priložene i fotografije iz ljeta 2017. kada su Vidaci ‘izvršili ekocid u Čistoj Luci – Prahivcu’.

vidaci prahivac devastacija 6
Fotografije iz ljeta 2017. kada su Vidaci ‘izvršili ekocid u Čistoj Luci – Prahivcu’

-A, danas kada su shvatili da je projekt od interesa države i cijele zajednice, Vidaci se postavljaju kao zaštitnici tog prostora te pokušavaju isprovocirati proteste iako od 2008. do danas u svim izmjenama urbanističkih planova za tu lokaciju i njenu namjenu nitko nije nikada dao nijednu primjedbu na javnim raspravama. Dakle, Vidaci zavode ljude i njima manipuliraju zbog svojih interesa. Pozivaju se na zaštitu Prahivca i Čiste luke, ali ne možemo se ne zapitati rade li to samo kako bi ucijenili budućeg investitora? Platforme poput Zavazda Konavle i Eko-Konavle to su prepoznale i zatražile da ne koriste njihove stranice u takve svrhe. Taj sukob sa svima i svakim je paravan za ostvarivanje isključivo svojih interesa – zaključeno je u pismu.

prahivac 1 1
Prahivac danas

Pročitajte još

UKLJUČEN HELIKOPTER HRZ-A Češki državljani nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist

PLENKOVIĆ O FRANKOVIĆU I USTAŠKOM POZDRAVU ‘To nije bilo primjereno, nema nikakve dileme’

Dulist

‘ULICAMA NAŠEG GRADA’ Najava tjednog programa

Dulist