Kultura

Konavljani također uživali u raznovrsnom programu Noći muzeja

noc muzeja konavle 1

Noć muzeja 2018. održana je i u Muzejima i galerijama Konavala.

Što je bulin, što boća, a što je precizno izbijanje moglo se doznati u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima. Naš gost, maestro od boća, Luko Hendić upoznao nas je sa ovim starim sportom, doznali smo gdje je Hrvatska u svjetskom boćarskom svijetu i kad smo počeli igrati na boća.

U 16 sati pod vodstvom Anite Arbulić u muzeju je održana radionica boća od kaširanog papira za djecu i one koji se tako osjećaju.

Nakon Čilipa u Kući Bukovac pod vodstvom Petre Kralj Fox u 18 sati održana je dječja radionica / oživljavanje tradicija igranja cavtatske društvene igre ‘pimple’ koja se igrala u javnom gradskom prostoru. Na dječjoj radionici, prilagođenoj svim uzrastima, izrađivale su se krpene lopte.

U 19 sati održan je javni razgovor: ‘Priča o vaterpolskom Cavtatu i cavtatskom vaterpolu’ s voditeljem Vinkom Rožićem. Sudionici razgovora bili su Pero Kušelj, Goran Sukno, Jakša Bošković, Pavo Pulić, Matijana Staničić, Miho Bošković i Pero Jovica.

Sinonim Cavtata je i sportski fenomen – vaterpolo. Prošetalo se kroz dugu cavtatsku vaterpolsku povijest od prvih neslužbenih natjecanja koja sežu u 1922. godinu do najvećih uspjeha cavtatskog sporta i njegovih vaterpolista.

I šećer na kraju, na prvoj Noći muzeja za Arheološki odjel Muzeja i galerija Konavala u Pridvorju s programom kojeg organiziraju Jelena Beželj, voditeljica Odjela za arheologiju i spomeničku baštinu i Anita Trojanović, mlada svestrana krajobrazna arhitektica porijeklom iz Konavala, speleolog, terenac i borac za očuvanje raznolikih suhozidnih struktura Konavala približila je njihov rad na dječjoj radionici- Tko su speleolozi, što rade i zašto?

U 20.30 na rasporedu je bilo predavanje Tragom speleoloških istraživanja u Konavlima, predavanje u kojem su sudjelovali Jelena Beželj, Anita Trojanović, Željka Janjanin, Vlaho Koprivica te Albert Gregov.

Pročitajte još

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist

VEČERAS Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist

OTVARANJE IZLOŽBE U FLORI ‘Udvostručivanja’ Gorana Petercola

Dulist